hamburger-icon

Kliker.info

Vahid Hećo : Energetski projekat je čist kao suza

Vahid Hećo : Energetski projekat je čist kao suza

24 Marta
19:11 2008

Federalni ministar industrije, energetike i rudarstva Vahid Hećo u razgovoru za Oslobođenje demantira medijske spekulacije prema kojima je Vlada Federacije BiH odustala od energetskog projekta vrijednog sedam milijardi KM.
“To je najveći investicijski poduhvat u modernoj povijesti BiH, nakon kojeg više ništa neće biti isto. Realizacijom ovog megaprojekta naša država će postati u regionalnim okvirima prava energetska velesila, jer će jedino BiH u prečniku od preko 500 kilometara imati značajan višak električne energije. Zato smo ovaj projekat nazvali projektom generacije“, kaže ministar Hećo na početku razgovora za Oslobođenje, govoreći kako, po njemu, postoje dvije vrste primjedbi.

“Jednima nije jasan ponuđeni model, no kada im objasnimo njegove prednosti, bez izuzetka nam čestitaju. Nažalost, postoje i oni drugi koji iz čisto politikantskih razloga nastoje blokirati ili čak srušiti cijeli projekat, kako bi time dokazali da vladajuća koalicija nije u stanju napraviti bilo kakav rezultat. Takvima je nemoguće išta objasniti jer ih argumenti jednostavno ne zanimaju. SDP je prvi ozbiljno shvatio projekat Vlade FBiH za izbor strateških partnera. Očekivana je njihova bojazan da ako neko to progura bez njih, u narednih 20 godina neće moći doći na vlast i da opcija koja je dovela ovaj projekt generacije do kraja, sutra svijetla obraza može izaći na izbore“, kaže ministar Hećo.

U nekim političkim i medijskim krugovima pojavile su se tvrdnje da je energetski projekat “jedna velika pljačka“. Šta milite o tome?

– Odgovorno tvrdim da je projekat čist kao suza. Tvrdnje o tobožnjem  kriminalu nemaju nikakvog osnova, u pitanju su jeftina podmetanja jeftinih politikanata i još jeftinijih medijskih plaćenika čiji je cilj da nas zaustave ili makar uspore jer se plaše našeg uspjeha. Takvi bi bili sretni da ne radimo ništa, da svaki dan imamo štrajkove, da industrijska proizvodnja ne raste nego da pada i da nazadujemo u svakom pogledu jer vjeruju da bi tako mogli preuzeti vlast.

Takvi bi najradije otjerali sve investitore, kako bi onda nas optužili za to. Ali, moram ih razočarati jer smo obezbijedili najveću privrednu investiciju u modernoj povijesti BiH i pri tome cijeli energetski projekt vodimo na najtransparentniji mogući način.

O svemu odlučuju legalne institucije sistema, dakle Vlada FBiH i federalni zastupnici, a ne lobiji i mešetari, tajkuni i kriminalci, kako nam se želi imputirati.  

Ravnopravni partneri

Neke primjedbe zasnivaju se na tezi da dvije federalne elektroprivrede mogu same graditi elektrane?

– Baš je u tome prednost ovog modela, jer će naše elektroprivrede u saradnji sa strateškim partnerima graditi sve – od početka do kraja! Riječ je o ravnopravnom partnerstvu po principu 50:50 posto, i to u svemu, od izgradnje elektrana do njihove eksploatacije. Nijedan potez strateški partner ne može povući bez znanja naše dvije elektroprivrede, jer se radi o zajedničkom projektu dva potpuno ravnopravna partnera. Naravno, sve izgrađene centrale ostaju u našem vlasništvu, jer će se strateški partneri povući nakon povratka uloženog novca. Na taj način obezbijedili smo punu energetsku suverenost.

Javne nabavke za sve

Možete li uporediti taj model s modelom primijenjenim u RS-u?

– U pitanju su dijametralno različiti modeli. Vlada RS-a je inostranim kompanijama dala koncesiju i te kompanije će potpuno samostalno, bez ikakve kontrole i nadzora, upravljati novoizgrađenim centralama i biti njihovi vlasnici. Mi smo se opredijelili da naše dvije elektroprivrede budu uključene u sve faze projekta – od izrade studija izvodljivosti, projektne dokumentacije, izgradnje centrala do eksploatacije. U svim fazama mi ćemo imati punu kontrolu nad projektom. 

Kako su i po kojem kriteriju izabrani strateški partneri?

– Partneri su izabrani na javnom, međunarodnom pozivu na koji se inače prijavilo 36 inostranih kompanija. Bilo je više kriterija kod izbora partnera, a najvažniji su bili slijedeći: referentnost u energetici, finansijski potencijal i puni pristanak partnera na naš model izgradnje i upravljanja energetskim objektima.

Jesu li sva tri izabrana strateška partnera ispunila te kriterije?

– Apsolutno! Radi se o referentnim kompanijama u oblasti energetike. Na primjer, kompanija EnWB druga je po veličini elektroprivredna kompanija u Njemačkoj, iza Apet Grupe praktično stoji vlada Austrije, a o snazi kazahstanskog partnera najbolje govori podatak da upošljava više od 127 hiljada radnika! Uostalom, raspisali smo tender za izbor konsultantske kuće koja će provjeriti bonitet i referentnost sva tri partnera i ti podaci biće javno objavljeni. Takođe, jako je važno i prisustvo američkog  kapitala koji je preko tvrtke General Electric prisutan u konzorciju Intrade energija. Onda i interes i tih investitora i vlada koje iza njih stoje će biti stabilna BiH, njen razvoj i održivost.

Ko će graditi centrale i hoće li biti raspisan tender za iz­vo­đače radova?

– Sve što se bude radilo – od početka do kraja – biće rađeno u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. To je, uostalom, jasno definisano protokolom potpisanim sa svim izabranim partnerima. Dakle, tender je obavezan u svim fazama. Na tenderu će se izabrati ne samo građevinari nego i isporučioci opreme, kao i svi partneri – od najsitnijeg do najkrupnijeg dobavljača. Naravno, prednost će imati naše kompanije kojima će ovaj megaprojekat biti prilika da podignu razinu tehnološke razvijenosti, savladaju nove tehnologije, educiraju kadrove i, što je najvažnije, dobro zarade. Biće toliko posla da se plašim kako naša građevinska operativa neće biti u stanju pratiti projekat. Ensar Zgodić, Faruk Borić (Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku