hamburger-icon

Kliker.info

Uz Prvi juli Dan Kanade :Kanadska bosanskohercegovačka zajednica se solidariše sa kanadskim Indijancima

Uz Prvi juli Dan Kanade :Kanadska bosanskohercegovačka zajednica se solidariše sa kanadskim Indijancima

01 Jula
16:32 2021

Najveći praznik Kanade je Dan Kanade, koji se slavi svake godine prvog jula.Tog dana 1867. godine stvorena je Konfederacija koju su sačinjavale četiri provincije: Nova Škotska (Nova Scotia), Nju Brunsvik (New Brunswick), Ontario (Ontario) i Kvebek (Quebec), a prvi premijer Kanade će postati Sir John A. Macdonald. Od tog dana, ova zemlja će se teritorijalno širiti, prolaziti kroz upravno-pravne i političke promjene, promijeniti svoj etnički, lingvistički, rasni i vjerski sastav i postati danas jedna od najtraženijih destinacija za useljenje u svijetu.

Ovogodišnji Dan Kanade se razlikuje od svih do sadašnjih. Nakon otkrića stotina tijela u neoznačenim grobovima u bivšim školama za domorodačku djecu, zajednice širom Kanade mijenjaju planove proslave patriotskog praznika Dana Kanade. Kanadske zastave su spuštene na pola koplja. Kanadski historijski simboli su u naranđastoj boji.&nbsp;<br>Ovogodisnji Dan Kanade treba da posluži kao dan za razmišljanje o sramotnoj historiji kanadskog rezidencijalnog školskog sistema. Građani Bosne i Hercegovine koji žive u Kanadi sječajući se zločina agresije i genocida u vlastitoj domovini, suosječaju sa kanadskim Indijancima i traže potpunu istinu o vođenju internata za domorodačku decu od strane katoličke crkve.

Institut za istraživanje genocida Kanada podržava izvještaj&nbsp; savezne komisije koji navodi da je internatski obrazovni sistem izvršio kulturološki genocid nad kanadskim Indijancima. Istovremeno podržavamo stav premijera Kanade Justin Trudeau da Papa treba da dođe u Kanadu i izvini se Indijancima.

Emir Ramić (IGK)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Zoran
    Zoran 13 Jula, 08:09

    Gosn Bosnjaci pokrenite inijcijativu da se ukine Kanada,jer je nastala na genocidu.A i stariji brat Amerika.Ako to uradite dobili bi kartu u jednom pravcu ka majcici BiH.Bezbeli.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku