hamburger-icon

Kliker.info

Uvezivanje dijaspore : Potpisan Protokol o suradnji KBSA i Vijeća BiH Organizacija Australije

Uvezivanje dijaspore : Potpisan Protokol o suradnji KBSA i Vijeća BiH Organizacija Australije

30 Decembra
04:04 2009

Polazeći od činjenice da je dijaspora neophodna za obranu opstanka države Bosne i Hercegovine i njen prosperitet kao osanskohercegovačke nacije ,dvije najveće organizacije Bošnjaka i bh građana na sjevernoameričkom kontinentu i u Asutraliji su potpisale zajednički protokol o suradnji.Cilj protokola o saradnji jeste da se kroz zajedničke akcije i ciljeve kreira model za aktivno učešce u procesima ezano za budućnost BiH i bh dijaspore. Svrha je kreiranje dinamične i efikasne bh državne i društvene ajednice pomoću bolje organizirane i fokusirane dijaspore. Udružena bh dijaspora ovime stavlja u pokret jedinjene snage radi zaštite interesa bh građana, svih pro-bosanskih i bošnjačkih snaga. vojim mnogostrukim kapacitetima dijaspora može i treba biti važan faktor u obnovi, reintegraciji i

 integraciji BiH. Dijaspora je izvor snage za BiH, lobiranja za državu, izvor investicija i intelektualnih kapaciteta. ijaspora je glas BiH izvan BiH – glas koji se čuje i nosi poruku tolerancije, razumijevanja, zajedničkog života, riznavanja, poštovanja i prihvatanja drugog i drugacijeg kao modusa razvoja BiH. Taj glas će biti jači ako ijaspora djeluje koordinirano, fokusirano i strateški.

 

U Ime Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), protokol je potpisao Mr. Haris Alibašic, predsjednik UO KBSA a u ime u ime Vijeća BIH Organizacija Australije Senada Softić-Telalović,predsjednica Vijeća BiH organizacija Australije.Ovim protokolom se ostvaruje historijska prekretnica u uspostavljanju mreže bošnjackih i bosanskih organizacija na globalnom nivou. Iz želje KBSA za osnivanjem Kongresa Bošnjaka Svijeta i želje Vijeća BiH organizacija Australije za proširivanje suradnje sa drugim bh patriotskim organizacijama, stvara se nova globalna mreža bosansko-hercegovackih i bošnjackih organizacija. Senada Softić-Telalović je izjavila da je “Ovo uistinu jedan historijski korak. Ovim stvaramo neophodne mjere za jačanje uloge dijaspore u kreiranju snažne domovine BiH.”Mr. Haris Alibašic je izjavio da se “Uvezivanjem svih bošnjackih i bosanskih patriotskih snaga širom svijeta otvara se nova perspektiva za bolje djelovanje prema domovini, a i zaštiti interesa Bošnjaka i svih ostalih bosansko-hercegovačkih patriota ma gdje god se nalazili u svijetu. Ovo je samo prvi korak u spajanju naših snaga i zajedničkom djelovanju, lobiranju i stvaranju uvjeta za dugoročnu samoodrživost naših zajednica u dijaspori a i domovine BiH.”, navodi se u zajedničkom saopštenju za javnost. (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku