hamburger-icon

Kliker.info

Uveliko počelo strogo profilisanje izbjeglica : EU zatvara granice za izbjeglice 1. marta

Uveliko počelo strogo profilisanje izbjeglica : EU zatvara granice za izbjeglice 1. marta

18 Februara
06:04 2016

zica777Evropska unija zatvoriće granice za izbjeglice iz ratnih zona država Bliskog istoka 1. marta, saznaje Danas iz izvora u Briselu, bliskih Evropskoj komisiji. Kako nam je rečeno, zatvaranje granica za izbjegle će biti postepeno sprovođeno, najpre za izbjeglice iz Iraka, potom Avganistana i na kraju procesa i iz same Sirije.

“Pokazne vježbe procesa potpunog zatvaranja granica se već odvijaju između Slovenije i Hrvatske, kao i između Srbije i Makedonije”, ističu sagovornici Danasa.Prema njihovim rečima, to praktično znači da je uveliko počelo strogo profilisanje izbjeglica.

“Da li su iz ratne zone; da li su članovi njihovih porodica već na teritoriji Evropske unije; provjera dijalekata, strožija kontrola dokumenata… To su mjere koje se već sprovede”, napominju naši izvori.

Kako saznajemo, ono što je nadležnim institucijama EU nejasno u vezi sa planovima država regiona je plan i program prihvata izbjeglica u zemljama Zapadnog Balkana.

“Nejasna je, recimo, objava Srbije da je pripremila šest hiljada mjesta za izbjeglice. Nije jasno da li je državni vrh Srbije razumio sistem za zaštitu i pomoć izbjeglima, jer je premijer Srbije Aleksandar Vučić govorio da će se Srbija pridružiti sistemu kvota. Prema sistemu EU, to praktično znači direktan prijem izbeglica iz Sirije, Turske, ili neke druge države. Međutim, Srbija se još nije izjasnila kako i odakle će preuzimati izbjeglice”, napominju sagovornici Danasa iz diplomatskih izvora.

Kako ističu, za Srbiju i Makedoniju spremnost za prijem izbjeglica podrazumjeva ljude koji su se eventualno “zaglavili” na tranzitnoj ruti ka državama članicama EU, što, kako ocjenjuju, “nije poenta i ne predstavlja učestvovanje u sistemu kvota, o čemu je Aleksandar Vučić u nekoliko navrata govorio”.

“Kvota je potpuno drugačiji koncept. Ostale države primaju izbjegle direktno i imaju jasno definisanu kvotu”, ističu sagovornici Danasa.

Iz Komesarijata za izbjeglice Danas je dobio odgovor da se do broja od šest hiljada izbjeglica, koji bi se mogli zadržati u Srbiji, a za koje Vlada Srbija priprema smještaj, usljed mogućeg zatvaranja granica, došlo na osnovu podataka o prosječnom prolazu raseljenih iz ratnih područja kroz Srbiju. “Pa ako se desi da se iz bilo kog razloga zatvori granica, Srbija ima kapacitet da zbrine dvodnevni ili trodnevni priliv migranata”, istakli su za Danas u Komesarijatu za izbeglice.

Na pitanje u kojim sve gradovima je u planu da se smjeste izbjeglice, uz konstataciju da se za sada zna da su to Aleksinac, Tutin, Subotica, Preševo, Kikinda, Sombor, Beograd, odnosno da ih ima ukupno 17, u Komesarijatu napominju da “nema govora o zadržavanju, već je riječ o tranzitnim centrima”.

“Centri su namjenjeni za urgentni prihvat i zbrinjavanje i pomoć migrantima dok su u tranzitu kroz Srbiju. Kad je riječ o lokacijama za prihvatno-tranzitne centre, biraju se objekti koji su mahom dugo van upotrebe, kao što su bivše fabričke hale, moteli koji više nisu u upotrebi, bivše bolnice, napuštene zadruge, bivši kolektivni centri… U upotrebi su i stalni centri za smještaj tražilaca azila (Krnjača, Sjenica, Tutin, Bogovađa, Banja Koviljača)”, ističu sagovornici Danasa.

U Komesarijatu za izbjeglice, u odgovoru na pitanje kada se očekuje popunjavanje kapaciteta za izbjeglice, izražavaju nadu da do toga neće doći, ali da “to ne znači da ne treba da budemo spremni kao da će biti sutra i da nismo spremni”.

Nezavisno od odgovora koje smo dobili iz Komesarijata, Danas je došao do saznanje da je za smještanje izbjeglih aktuelan spisak od oko 17 gradova u kojima, ili čijoj blizini, će biti smješteni oni koji na svojoj izbjegličkoj balkanskoj ruti budu zadržani u Srbiji, a pomenuti gradovi su među tih 17.

“Riječ je o veoma osjetljivom poslu, posebno kada se uzme u obzir činjenica da lokalne zajednice nisu pripremljene za smještanje većeg broja izbjeglica u svom neposrednom susjedstvu, odnosno da su sklone ozbiljnim protestima, što se u praksi nekoliko puta pokazalo u prethodnim godinama”, upozorili su za naš list diplomatski izvori koji se bave izbjegličkom krizom u Srbiji.

Potrebna javna rasprava

“O izbjeglicama se jako mnogo govori, i sada je svima jasno da će neke izbjeglice ostati i živjeti u Srbiji, pa je krajnje vrijeme da se otvori javna rasprava o uslovima za taj proces… Vlada bi stoga morala odmah da izađe sa spiskom gradova i da se lokalnom stanovništvu objasni kako će taj proces izgledati”, zaključili su sagovornici Danasa.

Vraćeni iz Hrvatske

Hrvatska je u Srbiju vratila 217 ekonomskih migranata, potvrdili su juče zvaničnici u Beogradu. Migranti će biti vraćeni u zemlje iz kojih su došli. TVN1 prenosi da su vraćeni migranti neko vrijeme protestovali u Šidu i uzvikivali “Ujedinjene nacije”, namjeravajući da se pješke vrate u Hrvatsku. Protestu su željeli da se priključe i ekonomski migranti iz kampa, ali im policija nije dozvolila. Migranti koji su vraćeni iz Slovenije tvrde da su im dokumenti uništeni, a da su potom silom iz Hrvatske prebačeni u Srbiju. Ministar unutrašnjih poslovaNebojša Stefanović izjavio je da migranti koji ne mogu da ostanu u EU ne mogu da ostanu ni u Srbiji.

Nikolić sa Junkerom

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić trebalo je sinoć da sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i predsednikom EKŽan-Klod Junkerom , razgovara o migrantskoj krizi. Na radnoj večeri su i predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov, premijer Slovenije Miro Cerar i premijer Hrvatske Tihomir Orešković.

(Kliker.info-Danas)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku