hamburger-icon

Kliker.info

Utvrđeni rezultati općih izbora: SDA sa 110 osvojenih mandata prva stranka u BiH

Utvrđeni rezultati općih izbora: SDA sa 110 osvojenih mandata prva stranka u BiH

27 Oktobra
14:42 2014

pobjednici21Stranka demokratske akcije (SDA) osvojila je ukupno 110 mandata na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, saopćila je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u današnjoj odluci o utvrđivanju rezultata općih izbora u Bosni i Hercegovini održanih 12. oktobra.Time je SDA postala vodeća stranka u Bosni i Hercegovini s obzirom da je pojedinačno osvojila najviše mandata od ukupno 518 koliko se zvaničnika bira na općim izborima u Bosni i Hercegovini.SDA će tako imati člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića i potpredsjednika bh. entiteta RS iz bošnjačkog naroda Ramiza Salkića.U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH SDA će imati deset zastupnika od kojih devet iz bh. entiteta FBiH i jednog iz bh. entiteta RS, Predstavničkom domu Parlamenta FBiH 29, Koalicija Domovina koju predvodi SDA u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS imat će pet zastupnika, dok će u skupštinama deset kantona u bh. entitetu FBiH SDA imati ukupno 71 zastupnika.

Koalicija HDZ BiH – HSS – HKDU- HSP HB imat će ukupno 52 mandata, a te stranke u drugoj Koaliciji proširenoj za HSP dr. Ante Starčević još 17 što znači ukupno 69 mandata.HDZ BiH će samostalno imati člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda Dragana Čovića, a potpredsjednika bh. entiteta RS iz hrvatskog naroda Josipa Jerkovića iz Koalicija HDZ BiH – HSS – HKDU- HSP HB.U Predstavničkom domu PS BiH HDZ BiH – HSS – HKDU- HSP dr. Ante Starčević – HSP HB imat će četiri zastupnika iz bh. entiteta FBiH, Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.Koalicija HDZ BiH – HSS – HKDU- HSP HB u skupštinama kantona u FBiH imat će 51 zastupnika.

Savez za bolju budućnost (SBB) osvojio je ukupno 56 mandata: četiri u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH iz bh. entiteta FBiH, 16 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, te 36 zastupnika u skupštinama deset kantona u FBiH.Na svim razinama vlasti u BiH Demokratska fronta (DF) osvojila je ukupno 46 mandata i to pet u Predstavničkom domu PS BiH iz bh. entiteta FBiH, 14 u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, te 27 u skupštinama kantona u bh. entitetu FBiH.Sa osvojenih ukupno 43 mandata Socijaldemokratska partija (SDP) je peta stranka u Bosni i Hercegovini. SDP će imati tri zastupnika u Predstavničkom domu PS BiH, 11 u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i 29 u skupštinama kantona u bh. entitetu FBiH.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) osvojio je ukupno 38 mandata u BiH.SNSD će imati predsjednika RS-a što će biti Milorad Dodik.U Predstavničkom domu PS BiH SNSD će imati šest zastupnika iz bh. entiteta RS, 29 zastupnika u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS, te tri u skupštinama kantona u FBiH.HDZ 1990 imat će ukupno 25 mandata i to jedan u Predstavničkom domu PS BiH, četiri u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i 20 u skupštinama kantona u FBiH.Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) osvojila je ukupno 13 mandata: jedan u Predstavničkom domu PS BiH iz bh. entiteta FBIH, četiri u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, te osam u skupštinama kantona bh. entiteta u FBiH.

Stranka za BiH ima ukupno osvojenih 10 mandata: tri u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i sedam u skupštinama kantona bh. entiteta FBiH.Među značajnijim strankama su i Koalicija DNS – NS -SRS sa osvojenih ukupno devet mandata: jedan u Predstavničkom domu PS BiH iz bh. entiteta RS i osam u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS.Tu je i PDP koji će imati sedam mandata u Narosnoj skupštini bh. entiteta RS, a jedan u Koaliciji sa NDP-om u Predstavničkom domu PS BiH iz bh. entiteta RS.Iz PDP-a je i novi član Predsjedništva BiH iz srpskog naroda Mladen Ivanić. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku