hamburger-icon

Kliker.info

Utrka za fotelju „prvog u Bošnjaka“ : Hoće li Sanela Jenkins biti kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH?

Utrka za fotelju „prvog u Bošnjaka“ : Hoće li Sanela Jenkins biti kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH?

19 Maja
22:52 2018

Nakon što je Predsjedništvo SDA u petak potvrdilo prof. dr. Sebiju Izetbegović među kandidatima te stranke za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a posebno nakon neočekivanog odustajanja premijera državne vlade Denisa Zvizdića od fotelje „prvog u Bošnjaka“, u sarajevskoj političkoj čaršiji se sve ozbiljnije može čuti da bi kandidaturu mogla istaknuti još jedna žena, piše bh. informativni servis INS.

Ja bih svjetlo zvao mrakom

Riječ je o Saneli Jenkins, rođenoj kao Sanela Ćatić, „najpoznatijoj Bosanski u svijetu“, koju mediji vole predstavljati i kao filantropa i jednu od najutjecajnijih lobistica za BiH u svijetu. Imamo li u vidu da je, u slučaju kandidature doktorice Izetbegović, i lider SBB-a Fahrudin Radončić najavio podršku za Adisu Omerbegović-Arapović, bošnjačkom političkom scenom uskoro bi (barem na otvorenoj sceni) mogle dominirati žene.

Je li kandidatura Jenkins još jedan spin ili ozbiljna najava političke karijere, vjerovatno ćemo saznati ukoliko Konvencija SDA, uprkos svemu, ponovo zaigra na „brand Izetbegović“, te potvrdi suprugu lidera SDA Bakira Izetbegovića i snahu prvog predsjednika nezavisne RBiH Alije Izetbegovića kao kandidatkinju na izborima.

Nije isključeno da je ovo na umu imao i sam Zvizdić. Pogotovo jer je znao da više ne uživa podršku Izetbegovića koji ga je, po svemu sudeći, a u skladu sa najljepšim tekovinama bošnjačke politike – odlučio pustiti ni vodu. Ma koliko to bio izazov za SDA nekoliko mjeseci prije izbora.

Prema informacijama iz krugova bliskih ovoj poduzetnici, i Jenkins očekuje rasplet situacije u SDA, igrajući vjerovatno na kartu golemih ambicija aktuelne prve dame u Bošnjaka. Prema neslužbenim informacijama, iza kandidature Sanele Jenkins stala bi jedna od novih stranaka proizašlih iz okrilja SDA. Također, Jenkins bi podržalo nekoliko snažnih medija u zemlji, a mogla bi računati i na mentorstvo dr. Harisa Silajdžića, kao i još nekoliko igrača iz sjene.

Ne treba isljučiti ni reprizu one čuvene za “za SDA i Harisa”, a kako se povijest ne ponavlja uvijek identično, sada bi krilatica mogla biti “Za SDA, Sanelu i Harisa”.

Ovdje, svakako, ne treba isključiti mogućnst da u odsutnom trenutku i dr. Silajdžić iskoraći s kandidaturom, i to “na molbu brojnih prijatelja i građana”.

Inače, Sanele Jenkins se početkom ovog mjeseca pojavila na Gala večeri u organizaciji Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu. Uz bivšeg predsjednika SAD-a Billa Clintona i Silajdžića, Jenkins je dobila priznanje za životno  djelo za, kako je kazano, sve što je do sada uradila za našu zemlju.

Ona je i u Washingtonu, znakovito, prenijela političke poruke.

“U budućnosti više nemamo pravo na greške,” rekla je Sanela, te dodala:

“Politika se mora voditi podjednako u zemlji i van nje, a za Bosnu i Hercegovinu je od krucijalne važnosti veza sa Amerikom. Treba da pamtimo da su agresija i genocid, ipak, zaustavljeni zahvaljujući našoj  jakoj diplomatiji u to vrijeme i razumjevanju Sjedinjenih Američkih Država za stanje u BiH. Zbog toga je važno njegovanje kontakta i odnosa sa ovom zemljom, na čemu nesebično radi Savjetodavno vijeće za BiH”.

Podvukla je da je u svijetu politike potrebno povezivati ljude koji imaju integritet i kredibilitet.

Pomjerati granice su u stanju samo hrabri koji mogu računati jedni na druge,” zaključila je Sanela.

Na kraju je predsjednik

Posebno je pomenula prijateljstvo sa Silajdžićem, kao i njegovu političku viziju.

“Počašćena sam što gajim prijateljstvo sa dr. Silajdžićem od kojeg smo naučili mnogo toga, a posebno kako se brani Bosna na svjetskoj sceni gdje se igra sa najvećim i najuticajnijim ljudima u svijetu. Prolazimo kroz težak period. U ovom kritičnom momentu važno je odbraniti vrijednosti na kojima počiva Bosna i Hercegovina, a to je viševjekovna multikulturalnost s kojom se ne mogu ponositi mnogi u svijetu, a mi možemo.”

Jenkins je moguću političku karijeru nagovijestila još 2015. godine. Govoreći u intervjuu za ženski magazin „Gracija“, a zamoljena da prokomentira svoju izjavu da bi se mogla baviti politikom, kao i da li ima predsjedničkih ambicija, Jenkinsova je kazala:

“Politika može biti moj novi izazov. Bilo je i takvih razmišljanja i razgovora s prijateljima, ali izbori su bili nedavno pa ćemo pratiti dešavanja u naredne četiri godine. Politika meni ne treba da bih doživjela nešto što već nisam. Ako ocijenim da mogu dati dodatni doprinos svojim kontaktima, znanjem i iskustvom, onda može biti jedna od opcija. A ako se budem hvatala u koštac s politikom, onda idem do kraja, a na kraju je predsjednik“!

Šta zna Kapo?

Bivši savjetnik Harisa Silajdžića za ekonomiju i vanjsku politiku i konsultant u timu Sanele Jenkins, Adnan Kapo, u intervjuu za N1 govorio je zašto se Jenkins smatra najuticajnijom lobistkinjom za Bosnu i Hercegovinu u svijet.

“Njeni roditelji žive ovdje i ta veza sa BiH nikada nije prestala. Ona ne radi ove stvari za BiH samo zato što je bogata osoba, ona to želi. Sanela je izgubila brata u ratu, što je važno istaći i ona je sa raznim drugim osobama sakupila milione maraka za BiH. Sanela je učestvala u oslobađanju Ganića i Divjaka”, kazao je on.

Jenkins je i ranije bila uključena u politička dešavanja. Osigurala je iznos kaucije od 300.000 funti za oslobađanje Ejupa Ganića iz pritvora u Londonu. Osigurala je privatni avion kojim je u Sarajevu prebačen Jovan Divjak, nakon puštanja iz pritvora u Beču. Dugogodišnja je prijateljica osnivača stranke za BiH Harisa Silajdžića. 

(Kliker.info-INS)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku