hamburger-icon

Kliker.info

“Uspavanka za Mladenku” : Predstava Seada Đulića o ratnom zločinu u Grabovici izvedena pred porodicama žrtava

“Uspavanka za Mladenku” : Predstava Seada Đulića o ratnom zločinu u Grabovici izvedena pred porodicama žrtava

19 Januara
02:39 2019

Deveta izvedba predstave “Uspavanka za Mladenku” Mostarskog teatra mladih (MTM) bila je posebnija i bolnija od ranijih. Autorski projekat bivšeg oficira Armije BiH Seada Đulića koji progovara o zločinu nad Hrvatima u Grabovici izveden je pred brojnim članovima porodica žrtava.

Josip Drežnjak, predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika “Grabovica 93”, izgubio je tog nesretnog septembra oca i majku. Kaže da se i prije predstave osjeća teško, ali ne može da ne ustvrdi vrijednost jednog ovakvog projekta koji dolazi s “druge strane”. 

“Nije narod počinio zločin, već pojedinci, ja želim s tim narodom da živim. Iskreno, posebno je teško da od 1994. godine mi nismo našli niti jednu koščicu naših stradalih, kao i to da su zločinci četiri mjeseca živjeli sa svojim žrtvama. Ne smijemo prešućivati ovakve zločine, dobro se znaju odgovorni, a ovakve predstave su jako bitne”, kazao je Drežnjak. 

Kako navodi Klix.ba Sead Đulić, kulturni radnik i reditelj, devedesetih je bio oficir Armije RBiH, a kroz predstavu “Uspavanka za Mladenku” progovorio je teatarskim jezikom da zločin koji je počinjen u Grabovici u njegovo ime, nije njegov zločin. 

“Ovu predstavu zbog njenog značaja želimo što više igrati, jer poruke koje predstave nosi moraju doći do što više ljudi i potaknuti ih da počinju govoriti slične stvari. Večeras je poseban izazov jer u publici imamo porodice žrtava, imat ćemo tadašnje dječake koji su jedini preživjeli. Sretni smo da imamo odličan kontakt s porodicama žrtava te da nam oni mogu reći šta misle i eventualno korigovati našu predstavu”, izjavio je Đulić. 

Kaže kako je u osam dosadašnjih izvedbi, a premijera je bila 6. oktobra prošle godine, publika predstvu primala odlično i bolno, mnogi su ostali u nevjerici. “O takvim stvarima se govori malo i površno, posebno kad se radi o tzv. našima”, izjavio je Đulić. 

Ovo su najvrijedniji projekti koje jedno društvo može proizvesti, kaže Zoran Zovko, predsjednik HVIDRA-e HNK. Dodaje kako za ovakve stvari treba najveća hrabrost, a njegovi autori znaju biti i prognani. 

“Jako je bitno govoriti danas o Grabovici i drugim grabovicama, jer samo kad istina ugleda svjetlo dana možemo ići naprijed. Dok god je to u tami i pomagano da ne dođe do istine, mislim da naše društvo neće krenuti naprijed”, kazao je Zovko. 

Podsjećanja radi, predstava “Uspavanka za Mladenku” na dokumentarno poetski način vrlo otvoren problematizira zločin nad civilima sela Grabovica iz septembra 1993. godine. Podsjećanja radi, tog dana pripadnici Armije RBiH ubili su 33 civila od kojih je najstarije imalo 87, a najmlađe četiri godine.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku