hamburger-icon

Kliker.info

Upravni Odbor BHAAAS-a uputio pismo Bidenu i Blinkenu : Procesi nakon Dejtona, odveli su zemlju u potpuno pogrešnom pravcu.

Upravni Odbor BHAAAS-a uputio pismo Bidenu i Blinkenu : Procesi nakon Dejtona, odveli su zemlju u potpuno pogrešnom pravcu.

13 Aprila
20:53 2023

Nakon što je grupa članova akademske, kulturne i naučne bosanskohercegovačke zajednice u Sjedinjenim Američkim Državama prošle sedmice pisala predsjedniku Joeu Bidenu i sekretaru za vanjske poslove SAD-a Antonyju Blinkenu, sada je pismo na njihove adrese uputila i Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAS).

Ovim pismom, koje u nastavku prenosimo u cijelosti, izrazili su zabrinutost za opstanak Bosne i Hercegovine.

“Poštovani predsjedniče Biden, sekretaru Blinken, Louisville: Smart Beds Clearance Sale: See Prices New Beds | Search Ads Louisville: Luxury Walk-In Tubs Huge Clearance Sale: See Prices Baths On Clearance | search ads by Taboola Obraćamo vam se u ime Bosansko-hercegovačko američke akademije umjetnosti u nauka (BHAAAS), organizacije koju dominantno čine građani SAD porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Već više od petnaest godina, članovi BHAAAS-a svojim radom grade mostove saradnje između naše dvije zemlje, te ulažu napore za unapređenje života svih građana BiH.

Duboko smo zabrinuti za opstanak Bosne i Hercegovine. Dejtonski sporazum osigurao je mir, ali procesi nakon Dejtona, odveli su zemlju u potpuno pogrešnom pravcu. Za katastrofalno stanje u BiH najviše su odgovorne retrogradne etno-nacionalne politike u BiH, koje su nesmetano nastavile da djeluju, a konstantno dobijale podršku međunarodne zajednice, pogotovo susjednih zemalja, u procesima stvaranja haosa.

Od momenta kada je Dejtonski sporazum stupio na snagu, građani BiH žive u strahu od onoga što im donosi sutrašnji dan, prije svega zbog političara i politike koja nije prestala da razara ovu zemlju. U tome im dodatnu podršku pruža visoki predstavnik koji je nedavnim promjenama Izbornog zakona dao krila istim onim politikama koje su razarale BiH u ratu, od 1992. do 1995. godine.

Nastavak ovakvih politika neminovno vodi u konflikt. Sigurni smo da ste vi u Administraciji SAD toga svjesni. Ovakva situacija u BiH je direktna prijetnja stabilnosti, ne samo na Balkanu, nego u cijeloj Evropi. Obzirom da svojom ulogom, pozicijom i autoritetom imate mehanizme za rješavanje ove situacije u svojim rukama, pozivamo vas da hitno reagujete, i da građanima BiH pomognete u izlasku iz ove situacije i olakšate put ka EU.”

Podsjetimo, BHAAAS je neprofitna i nepolitička bosanskohercegovačko-američka organizacija koja je osnovana 2007. u Charlotteu, u Sjevernoj Karolini (SAD). Organizacija okuplja visoko etablirane znanstvenike iz oblasti prirodnih, tehničkih i humanističkih znanosti, doktore s najuglednijih američkih klinika, te ugledne pisce i umjetnike. Svake godine BHAAAS organizuje Dane BHAAAS-a koji se održavaju u nekom od bh. gradova, a ovom velikom naučnom skupu do sada je prisustvalo na hiljade učesnika.

(Kliker.info-Moja BiH)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku