hamburger-icon

Kliker.info

Uoči obilježavanja 75. godišnjice oslobađanja nacističkog logora : Angela Merkel će prvi put posjetiti Auschwitz

Uoči obilježavanja 75. godišnjice oslobađanja nacističkog logora : Angela Merkel će prvi put posjetiti Auschwitz

29 Novembra
16:49 2019

Njemačka kancelarka Angela Merkel posjetit će idući petak prvi put Auschwitz, potvrdila je glasnogovornica njemačke vlade, uoči obilježavanja 75. godišnjice oslobađanja tog nacističkog logora koji se nalazio na teritoriju današnje Poljske, prenosi Hina.

Merkel će biti prva predsjednica njemačke vlade u 24 godine koja će posjetiti bivši koncentracijski logor u kojem je ubijeno gotovo milion Jevreja.

“Ona odgovara na poziv Fondacije Auschwitz-Birkenau u povodu njenih 10 godina postojanja”, rekla je Ulrike Demmer, glasnogovornica njemačke vlade.

Merkel, u čijoj će pratnji biti poljski premijer Mateusz Morawiecki, odat će počast žrtvama minutom šutnje pred Zidom smrti u Auschwitzu ispred kojeg su strijeljane hiljade zarobljenika, kazala je Demmer.

Već posjetila Buchenwald i Dachau

Potom će posjetiti logor Birkenau gdje će održati govor i potom položiti vijenac, dodala je.

Merkel je već posjetila logore Buchenwald i Dachau u Njemačkoj, a njen posjet bit će tek treći posjet nekog njemačkog kancelara Auschwitzu od završetka Drugog svjetskog rata.

Helmut Schmidt bio je prvi njemački kancelar koji je to učinio 32 godine nakon što je Crvena armija oslobodila logor početkom 1945. godine.

Helmut Kohl je Auschwitz posjetio dva puta, 1989. i 1995. godine

Tokom Drugog svjetskog rata, gotovo 1,1 milion ljudi, od kojih gotovo milion Jevreja, ubijeno je u tom nacističkom logoru na jugu tada okupirane Poljske.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku