hamburger-icon

Kliker.info

Univerzitetski megaskandal trese Ameriku : Moćnici preko veze ubacivali svoju djecu na najuglednije fakultete, među optuženima i slavne glumice

Univerzitetski megaskandal trese Ameriku : Moćnici preko veze ubacivali svoju djecu na najuglednije fakultete, među optuženima i slavne glumice

13 Marta
05:33 2019

Američko ministarstvo pravosuđa u utorak je podiglo optužnice protiv 32 osobe, među kojima su i dvije televizijske zvijezde, zbog davanja i primanja mita kako bi se djeca poznatih i bogatih upisala na prestižne univerzitete diljem SAD-a,piše Washington Post.

New York Times navodi da su u sklopu razgranate koruptivne mreže dva poznata univerzitetska trenera i nekoliko savjetnika primili više miliona dolara da osiguraju upis određenih studenata na univerzitete Yale, Stanford, UCLA i drugih prestižnih institucija.

Kako navodi Jutarnji list među kaznenim djelima koja se navode u optužnici su varanje na prijemnim ispitima i podmićivanje dužnosnika koji su “posvjedočili” da su određeni studenti bili dio sportskih momčadi (što je opravdavalo njihov prijem na univerzitet), iako se uopće nije radilo o sportistima.

Najsočniji dio optužnice su imena koja se u njima spominju. Tako su tu Felicity Huffman, poznata po ulozi Lynette Scavo u Očajnim kućanicama te Lori Loughlinkoja je ranih 90-ih godina u hit seriji Puna kuća utjelovila Rebeccu Donaldson, a navodno je na popisu još nekoliko “uglednih” osoba iz javnog života.

Federalni tužitelji tvrde da kaznena djela sežu sve do 2011. godine te da su optuženi “uz pomoć mita i drugih oblika prijevare osigurali upis svoje djece na brojne univerzitete”.

A među njim se nalazi krema ne samo američkih, nego i svjetskih univerziteta Yale, Stanford, Georgetown, Sveučilište Texas, USC (univerzitet Južna Kalifornija), UCLA (Univerzitet Kalifornija Los Angeles) i tako dalje.

Neki od optuženih terete se da su podmitili službenike i dužnosnike kako bi omogućili njihovoj djeci da varaju na prijemnim ispitima. Metode varanja bile su pak vrlo raznolike – od toga da netko pametniji piše ispite umjesto kandidata koji su trebala upasti, davanja točnih odgovora unaprijed ili čak ispravljanja netočnih odgovora u točne nakon što su “privilegirani” kandidati predali svoje ispite.

Druga metoda bila je ta da se podmitilo trenere ili administrativne službenike nekih od sportskih momčadi (koje se u američkom visokom školstvu ne samo cijene, nego i zarađuju veliki novac univerzitetima da kandidate za prijem označe kao sportiste e koje univerzitet želi regrutirati, bez obzira na to što neki od njih nisu imali blage veze o sportu u kojem su se navodno istaknuli. Tako su neki od kandidata bili primljeni na univerzitet umjesto onih koji su zaista trebali dobiti njihovo mjesto, stoji u optužnici.

Od poznatih faca u priči, Huffman je optužena da je platila 15.000 dolara, koji su bili prikazani kao donacija u dobrotvorne svrhe, da bi njezina najstarija kćer sudjelovala u prevari. Tako je jedan doušnik istražiteljima otkrio kako je upravo on rekao poznatoj glumici da za određenu svotu može srediti da treća osoba prepravi rezultate njezine kćeri na SAT testu (test sposobnosti koji se u SAD-u koristi kao prijemni ispit za upis na preddiplomske studije) nakon što ga ona završi. Na taj je način ona dobila čak 1420 bodova na testu, odnosno 400 bodova više nego što je dobila na PSAT testu, koji je pisala godinu dana ranije u sklopu pripreme za SAT.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku