hamburger-icon

Kliker.info

Umro Sir Nicholas Winton čovjek koji je od Holokausta spasio 669 jevrejske djece

Umro Sir Nicholas Winton čovjek koji je od Holokausta spasio 669 jevrejske djece

01 Jula
23:09 2015

Zachránce stovek židovských dětí Nicholas Winton (na snímku z 20. ledna 2011) obdrží Řád Bílého lva. Nejvyšší státní vyznamenání se mu rozhodl udělit prezident Miloš Zeman.

Sir Nicholas Winton koji je spasio stotine jevrejske djece iz Čehoslovačke 1939. godine umro je danas u 106. godini života.Winton je organizovao spašavanje 669 jevrejske djece iz dijelova Čehoslovačke koju su tada okupirali nacisti, samo nekoliko mjeseci prije izbijanja Drugog svjetskog rata.Njegova priča objelodanjena je 1988. godine kada je gostovao u jednoj emisiji BBC-a, a 2003. kraljica Elizabeta II dala mu je titulu viteza.

Wintona su često nazivali “britanskim Oscarom Schindlerom“, po njemačkom biznismenu koji je spasio živote 1.200 Jevreja tokom Holokausta, kada je ubijeno preko šest miliona Jevreja.Žalost zbog smrti Wintona iskazao je i britanski premijer David Cameron.

„Svijet je izgubio velikog čovjeka. Ne smijemo nikada zaboraviti humanost Sir Nicholasa Wintona koju je demonstrirao spašavajuići toliko djece od Holokausta“, napisao je Cameron na Twitteru.

(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku