hamburger-icon

Kliker.info

Umro legendarni vođa istočnonjemačkih špijuna

Umro legendarni vođa istočnonjemačkih špijuna

10 Novembra
10:07 2006

 

On je pak u svojoj knjizi “Špijun bez lica” relativizirao tu tezu zapadnih službi navodeći kako mu nije jasno da je za svoje protivnike ostao takvom nepoznanicom. Zbog takve mističnosti Wolf je postao obrazac za lik Karle, šefa obavještajaca s kojim se nadmeće George Smiley u knjigama poznatog špijunskog pisca Johna Le Carrea. No, kad se s djela tog čovjeka ukloni aura enigme, koja je na neki način bila razumljiva jer tajne službe bivših komunističkih država o svojim aktivnostima nisu davale nikakve informacije u javnost, otkriva se sasvim drukčija priča vidljiva i u njegovoj knjizi. Wolf je naime u svojoj “Glavnoj upravi za istrage” (HVA), koja je djelovala u sklopu zloglasnog ministarstva za državnu sigurnosti Njemačke Demokratske Republike (DDR), poznatog i pod imenom Stasi, bio odgovoran za rad više od 4000 špijuna kojima je zadaća bila prikupljati povjerljive informacije.
No ta je uprava bila zadužena i za likvidacije sumnjivih elemenata i prebjega, te za otmice i točan broj žrtava njegove službe još se utvrđuje. Pomagao je, kako sam navodi, brojnim “revolucionarnim pokretima”, što je zapravo eufemizam za razne terorističke grupe koje su se obučavale u Istočnoj Njemačkoj, a potom izvodile krvave napade po zemaljama Zapada. DDR je pružao utočište i jednom od najopasnijih terorista 20. stoljeća, zloglasnom Carlosu kojeg su nakon pada komunizma uhitili Francuzi.   
Među Wolfove najveće obavještajne uspjehe ubraja se Günter Guillaume, koji je bio jedan od najbližih suradnika zapadnonjemačkog kancelara Willija Brandta. Otkrivanje tog podatka izazvalo je aferu zbog koje je Brandt dao ostavku.   Između redaka njegove osobne ispovijedi da se lako zaključiti kako je osobno živio vrlo lagodnim životom, putovao i imao uvijek dovoljno “čvrste valute” za trošenje. Silno je volio hranu i napisao knjigu o ruskoj kuhinji.    Nakon pada Berlinskog zida Wolf, za kojim je raspisana tjeralica, pobjegao je u Moskvu da bi se kasnije vratio u Njemačku gdje je prvo osuđen na šest godina zatvora, pa oslobođen.
Stasi se pod Wolfovim vodstvom u špijunaži koristio i seksom. Vrlo su često koristili žene i ljubavnice kao informatore, a na zapad su slali agente čija je zadaća bila zavesti tajnice važnih dužnosnika. Jedan od njih zaveo je tako tajnicu zapadnonjemačkog predsjednika Adenauera

 

Jutarnji list-Kliker.info

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku