hamburger-icon

Kliker.info

Umro bivši predsjednik SAD George  Walker Bush  : Porazio Sadama Huseina, rasturio SSSR i priznao BiH, Sloveniju i Hrvatsku !

Umro bivši predsjednik SAD George  Walker Bush  : Porazio Sadama Huseina, rasturio SSSR i priznao BiH, Sloveniju i Hrvatsku !

01 Decembra
07:50 2018

George  Herbert Walker Bush  41. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država umro je u petak 31. novembra 2018 godine u večernjim satima u svom domu u Houstonu u 94. godini, objavili su američki mediji .

Ostat će upamćen kao Bush stariji koji je vodio SAD u zalivskom ratu 1991. godine. Pored toga, u njegovom predsjedničkom mandatu ,  srušen je Berlinski zid, raspao se SSSR i počeo rat na području Jugoslavije.

Prethodno je bio američki ambasador u Ujedinjenim nacijama(1971-1973) kao i direktor CIA-e.

Osamdesetih je godina prošlog vijeka najprije bio Reaganov potpredsjednik, a zatim ga je naslijedio kao 41. predsjednik Sjedinjenih Država.

Na predsjedničku je dužnost stupio 1989. s navršene 64 godine.

Bush stariji potpisao je 7. aprila  1992. u Bijeloj kući dugoočekivani dokument o priznanju  BiH, Slovenije i Hrvatske.

Istoga dana  Bush  je poslao je pisma predsjednicima Franji Tuđmanu, Aliji Izetbegoviću i Milanu Kučanu. U njima ih obavještava o svojoj odluci te naglašava da će odmah početi konzultacije s američkom državnom administracijom radi uspostave potpunih diplomatskih odnosa.

SAD je priznao republičke granice triju novih država kakve su bile prije početka krize i ratnih sukoba kao legitimne međunarodne granice.

U Bijeloj kući je proveo samo jedan mandat pošto je naredne izbore neočekivano izgubio od   nepoznatog guvernera Arkansasa Billa Clintona.

Bush je otac bivšeg republikanskog predsjednika Georgea W. Busha koji je odradio dva mandata, od 2001.do 2009., i bivšeg guvernera Floride Jeba Busha koji nije uspio izboriti status republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima 2016.

U istorijskom istraživanju  koje je 2017. godine provela mreža C-SPAN , a u kojem je od 91. istoričara zatraženo da rangiraju 43 bivša predsjednika po deset kategorija. Bush stariji je u ukupnom skoru zauzeo visoko 2o mjesto.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku