hamburger-icon

Kliker.info

Umro Augusto Pinochet, bivši diktator Čilea

Umro Augusto Pinochet, bivši diktator Čilea

11 Decembra
02:35 2006

Bivši diktator Augusto Pinochet, koji je vladao Čileom od 1973. do 1990., stare je dane ispunio borbom protiv optužbi za kršenje ljudskih prava, prijevara i korupciju, preminuo je danas, tjedan dana nakon srčanog udara, objavila je čileanska televizija.


           Jedna od posljednjih fotografija diktatora

Pinochet (91) na vlast je došao vojnim udarom i postao najpoznatijim od južnoameričkih diktatora sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Pod njegovim je režimom više od 3000 osoba ubijeno iz političkih razloga, uglavnom od ruku represivne tajne policije.

Optužen je za desetke slučajeva kršenja ljudskih prava, ali dugotrajni napori da ga se dovede pred sud u Čileu propadali su jer su njegovi branitelji uspješno tvrdili da je previše bolestan da se suoči s optužbama. Unatoč njegovom gaženju ljudskih prava, mnogi Čileanci su ga voljeli i tvrdili da je on Čile spasio od marksizma.

No, i mnogi lojalni sljedbenici su ga napustili nakon što se 2004. otkrilo da je Pinochet na tajne bankovne računa izvan zemlje prebacio oko 27 milijuna dolara, zbog čega je bio pod istragom u času svoje smrti.

(Agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku