Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu i član Srpske akademije nauka i umetnosti Smilja Avramov preminula je u utorak u 101. godini u Beogradu, saopštilo je Udruženje “Oganj”, čiji je bila dugogodišnji član.

Smilja Avramov rođena je 15. februara 1918. godine u Pakracu.

Završila je u Zagrebu 1947. godine, doktorirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1950. godine, a stručno se usavršavala u Londonu i u SAD, na univerzitetima Harvard i Kolumbija.

Od 1973. godine do odlaska u penziju 1985. bila je šef Katedre za međunarodno pravo i međunarodne odnose na Pravnom fakultetu u Beogradu. Predavala je po pozivu na brojnim univerzitetima u Evropi, Aziji i Americi, a od 1980. do 1982. bila je i predsjednik svjetskog Udruženja za međunarodno pravo.

Tokom 1991. i 1992. godine kao stručni konsultant predsjednika Srbije Slobodana Miloševića učestvovala je na međunarodnim konferencijama vezanim za raspad SFRJ. Kasnije je bila jedan od osnivača Odbora za zaštitu Srba od Haškog tribunala, formiranog 1996. godine.

Prema svjedočenju bivšeg hrvatskog predsjesnika Stjepana Mesića, Avramov je bila na čelu Miloševićevog tima koji je učestvovao u dogovoru razgraničenja Srbije i Hrvatske u BiH, to jeste u podjeli naše zemlje.

„Sve vrijeme su oni (Tuđman i Milošević) komunicirali tom vezom, jer nakon njihovog sastanak u Tikvešu došla je jedna komisija iz Beograda, a i Tuđman je formirao svoju komisiju za razgraničenje u BiH. Beogradsku komisiju predvodila je akademkinja Smilja Avramov i ona se trebala usuglašavati s hrvatskom komisijom koju je vodio sveučilišni profesor Zvonko Lerotić. U toj hrvatskoj komisiji bio je i profesor Duško Bilandžić. Kad mi je rekao da je izabran u tu komisiju, rekao sam mu – Duško, jesi li ti normalan, pa to je komisija za podjelu Bosne, nakon čega se on povukao. Ono što treba znati jest da su specijalci iz Beograda došli u Tuđmanov ured uspostaviti taj crni telefon“, rekao je Mesić.

Profesor Dušan Bilandžić, čije “Memoare” je objavio „Jutarnji list“, jedan je od najautentičnijih protagonista hrvatske javne i političke scene.

On je o Avramov, također, zabilježio:

„Smilja Avramov glavnu opasnost za Srbiju i Hrvatsku vidi u Muslimanima koji su se već povezali sa svjetskim islamom, i tako prijete i Srbima i Hrvatima. Muslimani se prostiru na golemom teritoriju – u BiH, u Sandžaku, na Kosovu, u Albaniji… Islamsku opasnost od balkanskih muslimana identificirala je i jedna studijska grupa NATO-a, koja u njima vidi mostobrane prodora Azije u Europu. Zato bi Europa pozdravila naš udar na Muslimane. Muslimani su dekolonizacijom u Africi i Aziji stvorili nezavisne države bogate naftom i sada prodiru na Balkan. Okrivljuje Dizdarevića da je prekinuo ulazak Jugoslavije u EFT-u, kako bi Jugoslaviju vezivao za islamske zemlje. U tom cilju je išao i na konferenciju ministara vanjskih poslova balkanskih zemalja. BiH treba razoriti“.