hamburger-icon

Kliker.info

Umjesto nekrologa: Otišao je Sinatra iz naše mahale….(VIDEO)

Umjesto nekrologa: Otišao je Sinatra iz naše mahale….(VIDEO)

09 Septembra
14:09 2013
Bio je definitivno čovjek, koji se ne sreće svaki dan. U životu je probao sve i osjetio šta znači slava, ali i potpuna anonimnost i zaborav. "Drmao" je najjačim beogradskim kafanama i klubovima, ali je nastupao i tamo gdje ga niko nije znao. Iako je većinu života proveo u Srbiji i Beogradu, Mostaru se uvijek vraćao….
 Izo Delić, je ako ništa drugo, onda imao vrlo zanimljiv život. Od trnja do zvijezda i natrag. Upoznao sam ga u ratu u Mostaru. Nije ga bilo teško opaziti. U vremenima krize, smrti kao svakodnevne pojave i gladi, rijetko kada je dolazio bez bijelog odijela na tadašnji Ratni studio Mostar. Malo je govorio, ali je volio da ga se sluša. Posebno kada pjeva. Bilo je "nešto posebno" u tom cigaretama i kafanskim dimom "poderanom glasu", od koga su vas u njegovim najboljim momentima podilazali trnci. Još se živo sjećam tih nadrelanih noći u kojima je Izo uz Mustafu Šantića znao zapjevati onako iznenada i bez neke najave. 

Za trenutak se tada činilo da oko nas ne pucaju granate, već vatromet, da pred nama na stolu nisu jeftine konzerve, već birana meza i dobra vina. Volio je život i od njega uzimao sve. Nije mislio šta donosi sutra. U priči o cvrčku i mravu – Ilijaz je bez sumnje bio – cvrčak. 
Onda je došlo vrijeme za "svjetsku slavu".
Igrom sudbine i redanja stvari koje može prirediti samo život, Ilijaz je postao jedna od ključnih poluga projekta Mostar Sevdah Reunion. Još se itekako dobro sjećam tog napetog snimanja i dueta Delić – Šantić u antogijskoj izvedbi "Ašik osta na te oči". "Koja snaga, koja emocija" – lemantirao je nad vokalnom izvedbom Delića, jedan od najboljih producenata svijeta Brian Eno! Nije tu bilo tehničkog perfekcionizma, ali jeste izvedbe pune sokova života.Zatim su došli albumi i nastupi po najpoznatijim svjetskim pozornicama. Rame uz rame sa  takvim velikanima ka što je to BB King. Koji se to pjevač iz Mostara ili regiona može time pohvaliti? A onda su se naši životi u profesionlanom smislu razišli. Izo i ekipa na jednu stranu – ja na drugu. Tako je moralo biti, ali tome možda neki drugi put. Ono što je nekada pripremano kao svjetski projekt, ubrzo je okončalo u razmiricama samih članova i međusobnim prepucavanjima. Jedna velika muzička i mostarska priča je nažalost okončana raskolom i teškim riječima. Dobra je to potvrda one poznate, kako Mostarcu najviše može odmoći samo – Mostarac.

Izo je snimio još jedan album i onda su počeli problemi. Osjetilo se u izvedbi da glas više nije onako čvrst, kakav je bio, da pjevaču nedostaje daha. Dugo se Ilijaz borio sa time i negirao da su ga godine i život sustigle. Zadnji put sam ga vidio u hoelu Bristol, negdje na proljeće. Nije izgledao dobro, ali je i dalje pazio na kravate i odjela. Rekao mi je da nije dobro i da se mora liječiti. Nismo puno govorili. Velike pauze u njegovim rečenicama, govorile su više od riječi.Glas mu je bio nesiguran i treptav, a pogled nekako odsutan i tup. Pozdravili smo se i razišli.Jutrošnja vijest o Izinoj smrti, došla kao i svaka druga vijest o nečijem odlasku. Bez obzira na stanje preminulog, takva informacija uvijek iznenadi i ostavi vas na par trenutaka zamišljene. Život je smrtan, ali su sjećanja zato vječna. Bio je to Frank Sinatra iz mostarske mahale…. Faruk Kajtaz (StarMo)

Oznake
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku