hamburger-icon

Kliker.info

Ultrakonzervativni savjetnik : Trumpov saradnik Gorka napustio Bijelu kuću

Ultrakonzervativni savjetnik : Trumpov saradnik Gorka napustio Bijelu kuću

26 Avgusta
14:40 2017

Saradnik u američkom Vijeću za nacionalnu sigurnost Sebastian Gorka podnio je ostavku kao posljednji u nizu zvaničnika koji je napustio Bijelu kuću, nakon što su njegovi oštri stavovi protiv imigracije i terorizma doveli do nesuglasica u SAD-u.

Gorka je rekao agenciji AP da je podnio ostavku, ali nije naveo razlog.

Prema riječima jednog američkog zvaničnika koji je zatražio da ne bude imenovan, Gorka, poznat po ultrakonzervativnim stavovima, nije podnio ostavku, već “više ne radi u Bijeloj kući”.

Gorka je nekadašnji urednik konzervativnog portala Breitbart News, čiji je osnivač Steven Bannon, nedavno smijenjeni glavni strateški savjetnik predsjednik Donalda Trumpa.

Gorka se administraciji predsjednika SAD-a Donalda Trumpa pridružio kao savjetnik za borbu protiv terorizma.

Niz ostavki

On je, međutim, djelovao van Vijeća za nacionalnu sigurnost i njegove odgovornosti nisu bile jasno određene, navela je agencija AP.

Gorka je nedavno kritizirao Trumpov govor o Afganistanu, navodeći da “činjenica da oni koji su napisali i odobrili taj govor, bez spominjanja radikalnog islama ili radikalnog islamskog terorizma, pokazuje da je ključni element njegove predsjedničke kampanje izgubljen”.

Gorka je u televizijskim informativnim programima istupao kao istaknuti zagovornik Trumpove politike, navodi AP.

Odbijajući da govori o razlozima zbog kojih je napustio Bijelu kuću, Gorka je rekao da su dijelovi njegovog pisma o ostavci jučer objavljeni na internetskoj stranici “Federalist”.

“Pojedinci koji su u najvećoj mjeri bili otjelotvorenje i predstavnici politike koje će ‘Ameriku učiniti ponovo velikom’ posljednjih mjeseci su se suočavale sa unutrašnjim suprotstavljanjem, sistematski su uklanjane ili podrivane”, napisao je on.

Prije Gorke, Trumpovu administraciju su, pored Gorke i Bannona, napustili sekretar za štampu Sean Spicer i šef kabineta Reince Priebus, podsjeća AP.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku