hamburger-icon

Kliker.info

Ukrajina traži objašnjenje : Odakle Dodiku ikona koju je poklonio Lavrovu?

Ukrajina traži objašnjenje : Odakle Dodiku ikona koju je poklonio Lavrovu?

17 Decembra
07:20 2020

Ukrajina  je od vlasti Bosne i Hercegovine zatražila pojašnjenje nakon što je predsjedavajući  kolektivnog predsjedništva Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu ikonu koja navodno pripada Ukrajini, objavili su u srijedu domaći mediji.

Dodik je Lavrovu u ponedjeljak poklonio pozlaćenu pravoslavnu ikonu, navodno staru 300 godina, a mediji bliski Dodiku naveli su kako je pronađena u Lugansku, dijelu Ukrajine.

Na fotografiji se vidi voštani pečat po kojem je ikona registrirana kao vlasništvo Ukrajine, još dok je ta država bila dio SSSR-a.

Mediji nisu objavili nikakve pojedinosti o tome kako je i gdje sporna ikona pronađena.

Ukrajinska ambasada u Sarajevu je uputilo notu ministarstvu vanjskih poslova BiH tražeći “javno, neodgodivo i nedvojbeno” očitovanje o tome kako je ikona iz njihove zemlje dospjela u drugu državu i završila u Dodikovim rukama.

U proruskim jedinicama u regijama Luganska i Donjecka sudjelovali su dobrovoljci iz BiH, odnosno iz Republike Srpske.

Jednom od njih, Gavrilu Steviću, zbog toga se sudi, jer je pridruživanje paravojnim jedinicama u inostranstvu kažnjivo po zakonima BiH.

(Kliker.info-Buka)

Podijeli

2 0 komentara

 1. FAJTER
  FAJTER 17 Decembra, 19:58

  KOJA IKONA UKRAINSKE CRKVE MAJKE TI,KOJA JE STARA TRISTA GODINA.U DIPTIHU AUTOKEFALNIH PRAVOSLAVNIH CRKAVA UKRAINSKE CRKVE NEMA.PREMNA TOME TO JE IKONA RUSKE CRKVE I NEMA UKRAINA ŠTA DA TRAŽI JER NI UKRAINE KAO DRŽAVE NIJE BILO A FALA BOGU NEĆE JE USKORO NI BITI,JER JE TO RUSKO STANOVNIŠTVO,TO JEST RUSKI SVIJET.
  NIJE DODIK ŠVERCOVAO IKONU VEĆ JE POPKLONIO RUSKOM DRŽAVNIKU.NAJBOLJE DA SAD VI I BORENOVIĆ ZAJEDNO SA SUDOM BIH SUDITE DODIKU KAO DA JE ON DRPIO IKONU,
  AMA JEBITE SE VI I GOLOGUZA UKRAINA I PUŠITE ONO DA NEKAŽEM.

  Odgovori
 2. fikreta
  fikreta 20 Decembra, 11:18

  vidi izmetbegovicevih islamskih carsijskih kriminalaca i profesionalnih lopova al se pale , uvalio im Dodik kosku ,
  pa ni Aja Sofija nije turska nego su je turci ukrali od hriscana , a carsijski muslimani su najveci lopovi i kriminalci Evropi kojima ce zajedna sa zlocincem anomalijom izmetbegovicem da se sudi , a pravoslovna ikona pripada ruskoj crkvi i Dodik je vratio Rusiji ono sto joj tradicionalno duhovno i kulturno pripada .

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku