Ukrajina je spremna da sudi “srpskom reditelju” Emiru Kusturici zbog “poziva na separatizam”, uslijed čega mu prijeti petogodišnja zabrana ulaska na teritoriju te zemlje, poručuju za “Novosti” iz ukajinske ambasade u Beogradu povodom Kusturičinog govora na Jalti u nedjelju, uoči koncerta “No smoking orkestra”.

Kusturica je, između ostalog, rekao tada da je ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom “prirodan, organski proces” i pozvao građane Krima da razvijaju svoje poluostrvo kao “dio velike Rusije”, umjesto što čekaju odobrenje spolja za njihove odluke.

Iz ambasade naglašavaju da je stav zvaničnog Kijeva nepromjenljiv u konkretnom slučaju – svaka osoba koja prekrši zakone te zemlje, odnosno Zakon o privremeno okupiranim teritorijama, kao i svaka osoba koja počini krivično djelo – poziv na separatizam u Ukrajini, bit će osuđena i dobit će zasluženu kaznu prema važećem zakonodavstvu.

Jedna od sankcija je zabrana ulaska na teritoriju Ukrajine na period od pet godina, a predstavnici Ukrajine, koji nisu imenovani, rekli su za beogradski list da će o mjeri odgovornosti koja će biti presuđena Kusturici ukrajinska strana “na vrijeme obavijestiti sprsku javnost”, prenosi Tanjug.

Iskoristili su i priliku da se direktno obrate reditelju i muzičaru izrazivši žaljenje u pismu što se “jedan čovjek, koji teži da se smatra kulturnom elitom Republike Srbije i srpskog naroda, spušta do takvih niskih činova kao što je podržavanje agresora”.