hamburger-icon

Kliker.info

Uhapšeni vođa Sinn Feina : Nevin sam, žele me maknuti iz politike

Uhapšeni vođa Sinn Feina : Nevin sam, žele me maknuti iz politike

01 Maja
16:28 2014

Adams11Vođa Sinn Feina Gerry Adams, kojeg je policija u Sjevernoj Irskoj uhapsila u srijedu u okviru istrage o jednom od najkontroverznijih ubistava u toj britanskoj pokrajini, što će najvjerojatnije izazvati politički potres kako u Belfastu tako i u Dublinu, kazao je da je “nevin” i da nema nikakve veze s ubistvom, ocijenivši da iza tog poteza stoje politički motivi.Adams koji je u Velikoj Britaniji omražen kao glasnogovornik Irske republikanske armije (IRA) u 1980-ima sebe je prikazao kao sjevernoirskog mirotvorca, a potom i populističkog opozicionog političara u irskom parlamentu.Njegova stranka je u srijedu potvrdila da ga policija ispituje u vezi otmice i ubistva Jean McConville iz 1972., majke desetoro djece za koju je IRA sumnjala da je doušnik.Adams koji je uvijek nijekao da je član IRA-e kazao je kako je “nevin u svakom pogledu toga ubistva”.

“Odbacujem ove dobro izreklamirane i zlobne optužbe”, rekao je Adams u saopštenju i dodao da smatra da je ubojstvo Jean McConville i tajno pokapanje njezina tijela bilo pogrešno te da je prema njoj i njezinoj porodici počinjena mučna i tužna nepravda.Adams, koji vodi kampanju za predstavnike Sinn Feina na europskim izborima 23. svibnja, natuknuo je da je moguće da iza njegova hapšenja stoje politički motivi.”Da, zabrinjava me odabrani trenutak hapšenja, usred izborne kampanje”, kazao je za irsku televiziju RTE. Njegovo hapšenje će imati ozbiljne posljedice u Republici Irskoj gdje Adams predvodi drugu najveću opozicionu stranku koja je snažno suprotstavljena politici oštrih mjera štednje sadašnje vlade.Tijelo McConville je bilo pronađeno 2003. na plaži u okrugu Louth, kojeg Adams predstavlja u irskom parlamentu. Istraga o ubistvu  McConville ponovo je pokrenuta nakon objave niza intervjua bivših boraca iz Sjeverne Irske za Boston College.

Sjevernoirska policija je prošle godine zatražila snimljeno svjedočanstvo bivše pripadnice IRA-e Dolours Price nakon njezine smrti te godine.Adams je 1980-ih bio vođa političkog krila IRA-e kojemu je bilo zabranjeno nastupati na britanskoj televiziji. Potom je 1998. pomogao u sklapanju mirovnog sporazuma kojim je uvelike okončano 30-godišnje nasilje između katolika, koji su tražili ujedinjenje s Irskom, i protestanata, zagovornika ostanka Sjeverne Irske u sastavu Velike Britanije.Od tog sporazuma njegova uloga kao državnika je rasla i od onda je redoviti gost u Bijeloj kući. Prošle godine je na ispraćaju preminulog borca protiv apartheida i predsjednika JARA-a Nelsona Mandele bio je jedan od počasnih gostiju.Prošle se godine morao javno distancirati od svog brata Liama nakon što je ovaj osuđen na 16 godina zatvora zbog silovanja svoje kćeri dok je bila dijete.Tužilaštvo  je odlučilo ne pokretati posupak protiv Gerryja jer nije moglo potvrditi optužbe da je policiji zatajio informacije o tom slučaju. (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku