hamburger-icon

Kliker.info

Ugušena pobuna u Oregonu : Federalni agenti uhapsili vođu kauboja Bundyja, njegovog pratioca ubili ! (Video)

Ugušena pobuna u Oregonu : Federalni agenti uhapsili vođu kauboja Bundyja, njegovog pratioca ubili ! (Video)

27 Januara
08:22 2016

Leader of a group of armed protesters Ammon Bundy talks to the media at the Malheur National Wildlife Refuge near Burns, Oregon, January 8, 2016. REUTERS/Jim Urquhart

Sudeći prema vanrednim vijestima iz Oregona,federalne vlasti iz Washingtona su obezglavile i ugušile kaubojsku pobunu u ovoj američkoj državi,  koja je krajem prošle i početkom ove godine kulminirala  oružanom okupacijom  prostorija uprave Nacionalnog parka Malheur, od strane preko 150 naoružanih kauboja.

Kako javljaju američki mediji, vođa te kaubojske revolucije Ammon Bundy, inače stariji sin poznatog rančera i buntovnika iz Arizone  Clivena Bundyja , zajedno sa četvoricom pratilaca, među kojimaje bio i njegov brat Ryan,  uhapšeni su  od strane federalnih agenata i specijalaca policije Oregon,  u klasičnoj sačekuši , na autoputu 359,   u jugoistočnom dijelu pomenute države.

Hapšenju jezgra pobune, čija se separatistički nastrojena poruka  uperena protiv vlade iz Washingtona,  poput požara,  posljednjih dana  širila ruralnim područjima Amerike , prethodila je prava drama,  u kojoj je na kraju,  smrtno stradao jedan od    vođa  pobune  Lavoy Finicum, dok je  mlađi Bundy ranjen. Ostali “ustanici” ,  iz zaustavljenog konvoja su se  predali.

Pomenutu  pobunu  je da podsjetimo  inicirala kontroverzna   sudska odluka federalnog sudije da dvojica farmera, otac i sin, zbog izazivanja paljevine na državnom zemljištu budu vraćeni u zatvor.Farmeri otac i sin Dwight i Steven Hamond odlučili su se na paljevinu  zbog uništavanja korova. Bilo je to 2012. godine na dijelu državnog zemljišta na kojem im je dozvoljena ispaša stoke.

Paljevina se  međutim proširila i na zemljište koje nisu imali pravo koristiti.  Zbog toga su potom  , odlukom nižeg suda , osuđeni na godinu dana zatvora. Kaznu su u potpunosti  izdržali , ali  je potom , nakon uložene žalbe,  uslijedila odluka federalnog sudije  koji je naložio  da budu vraćeni u zatvor na još četiri godine.

Taj slučaj je prema tvrdnjama pobunjenika ,  bio logična posljedica  nametanja brojnih ograničenja na korištenje zemljišta u državnom vlasništvu i time izazvanih ekonomskih šteta po lokalno stanovništvo.Protesti  rančera i farmera protiv ograničenja u korištenju državnog zemljišta, najviše na zapadnim područjima Sjedinjenih Država, gdje je u državnom vlasništvu skoro 30 procenata zemljišta, bilo je i ranije.

Posljednji je bio 2014. u saveznoj državi Nevada i trajao je mjesec dana. Ammon Bandy, vođa pobune  u Oregonu, i njegov otac Cliven, i tada dobro naopružani, odbili su da plate, kako su smatrali, neopravdano viosku naknadu za ispašu stoke na državnom zemljištu.

Podržavani  od strane više stotinama drugih rančera i farmera, uspjeli su prisiliti federalne vlasti da im vrate oduzetu stoku i revidiraju odluku o nadoknadi za ispašu.

U saveznoj državi Oregon 53 odsto zemljišta je državnom vlasništvu, a nacionalni park Malheur  osnovan je 1908. godine radi zaštite i očuvanja životnjskog i ribljeg fonda na tom području.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku