hamburger-icon

Kliker.info

U trci za Zlatnog lava : Film ʽQuo vadis, Aidaʼ Jasmile Žbanić uvršten u glavni, takmičarski program 77. Venecija Film Festivala

U trci za Zlatnog lava : Film ʽQuo vadis, Aidaʼ Jasmile Žbanić uvršten u glavni, takmičarski program 77. Venecija Film Festivala

28 Jula
14:39 2020

Igrani film „Quo vadis, Aida?“, bosanskohercegovačke scenaristice i rediteljice Jasmile Žbanić, u produkciji Deblokade iz Sarajeva uvršten je u glavni, takmičarski program 77. Venecija Film Festivala i takmičit će sa 20 filmova iz cijelog svijeta za glavnu nagradu Festivala „Zlatni Lav“.

Ovo predstavlja veliki uspjeh, pogotovo imajući u vidu da se radi se o najstarijem i jednom od tri najvažnija filmska festivala na svijetu. Ovogodišnji festival će biti održan u periodu od 02. do 12. septembra.

Predsjednica žirija je proslavljena glumica Cate Blanchett. Među dosadašnjim učesnicima festivala nalaze se imena najprestižnijih svjetskih autora koji su obilježili istoriju svjetske kinematografije: Renoira, Kurosawe, Laurence Oliviera, Rosselinija, Tarkovskog, Antononija, Viscontija, Bunuela, Wim Wendersa, Godarda, Ang Lee, Sofia Copole, Guliermo del Tora i dr. Prošlogodišnji dobitnik nagrade „Zlatni Lav“ je film „Joker“reditelja Todda Phillipsa.

U filmu Aida radi kao prevoditeljica u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a. Kada srpska vojska uđe u grad, trideset hiljada stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina porodica, traži spas u bazi UN-a. Ubjeđena je da su barem oni, koji su ušli u bazu, sigurni.

“Biti izabran na Venecijanski filmski festival je za nas velika nagrada. Venecijanski festival, kao jedan od najvažnijih svjetskih filmskih događaja će omogućiti da film gleda veliki broj ljudi, a to je upravo ono što smo željeli. Nadamo se da će i u regiji film izazvati veću empatiju i bolje razumijevanje među ljudima. Želim da se zahvalim ekipi koja je radila pod teškim uslovima dajući svoj maksimum – zatim ljudima koji su vjerovali u film i kada mnogi nisu, a posebno onima koji su film podržali.

Želim da se zahvalim i našim porodicama koje su pet godina trpile stres i nestabilnosti koje je rad na ovom filmu donosio. Film je posvećen ženama Srebrenice i njihovim ubijenim sinovima, muževima, braći, rođacima, komšijama…njih 8.372”, poručila je Žbanić.

Glavne uloge u filmu tumače Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Raymond Thiry,Johan Heldenbergh,  Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Boris Ler , Dino Bajrović i dr.

(Kliker.info-Radio Sarajevo)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku