hamburger-icon

Kliker.info

U susret Kongresu SDA : Nakon 14 godina na čelu SDA ponovo Izetbegović ili Mehmedović ?

U susret Kongresu SDA : Nakon 14 godina na čelu SDA ponovo Izetbegović ili Mehmedović ?

21 Maja
21:08 2015

Bakirsemso22Do izbora novog predsjednika Stranke demokratske akcije ostalo je pet dana. Samo su dva kandidata na tu poziciju – Bakir Izetbegović, koji trenutno obnaša funkciju zamjenika i Šemsudin Mehmedović, poslanik te stranke u državnom parlamentu.

Uprkos tome, već je gotovo izvjesno da će pobjedu odnijeti Bakir Izetbegović, sin Alije Izetbegovića, osnivača i prvog predsjednika SDA. I Bakir Izetbegović je prije nekoliko dana u jednom televizijskom intervjuu vrlo samouvjereno izjavio kako će se to desiti.

„Što se mene lično tiče, mislim da ću biti izabran i to potvrđuju konsenzusom organi stranke“, poručuje Izetbegović.

Izetbegovićevog protukandidata, Šemsudina Mehmedovića, u posljednjem trenutku su kandidovale tri opštinske organizacije stranke. On je do prije dvije godine bio potpredsjednik SDA, ali je položaj izgubio na Konvenciji stranke, ne priklanjajući se ni jednoj od stranačkih struja koje su u to vrijeme predvodili preminuli predsjednik SDA Sulejman Tihić i njegov zamjenik Bakir Izetbegović.

O tome zašto je prihvatio kandidaturu i šta očekuje od Kongresa, za RSE je izjavio:

„Ja sam čekao da vidim da li će se neko kandidirati da bude protukandidat gospodinu Izetbegoviću i, s obzirom da se to nije desilo, da bih sačuvao demokratski obraz stranke, ja sam dozvolio da me kandidiraju. Tu svoju kandidaturu obrazložio sam promjenama u načinu vođenja politike SDA. Ja mislim da će delegati na Kongresu dobro razmisliti svojom glavom, jer je očigledno da je SDA na jednoj velikoj raskrsnici. Ko god pobijedi neće moći ostati gluh i slijep na procese koji se dešavaju unutar SDA. Može biti izabran bilo ko, ali onda to može biti mala politička stranka bez političke snage i moći ukoliko na izborima ne dobije podršku, a ne može dobiti podršku ako radi nešto što nije dobro“, kaže Mehmedović.

Mogući unutarstranački potresi

Inače, već mjesecima je bosanskohercegovačka javnost nagađala ko će na „megdan“ Izetbegoviću. Najviše se spekulisalo sa imenom Adila Osmanovića, sadašnjeg potpredsjednika stranke. Osmanović je važio za vrlo bliskog saradnika preminulog Sulejmana Tihića i još uvijek se doživljava kao osoba koja ima jako stranačko uporište. No, nedavno je u medijima „procurila“ informacija kako su se navodno Osmanović i Izetbegović dogovorili da ovaj prvi odustane od kandidature, a zauzvrat će na Kongresu dobiti poziciju Izetbegovićevog zamjenika. Upitan da to prokomomentariše, Adil Osmanović je rekao:

„Ne postoji dogovor, postoje razgovori. Gospodin Izetbegović i ja smo dosta puta razgovarali, analizirali.“

Ni ovdašnji analitičari nemaju dvojbe ko će biti treći po redu predsjednik Stranke demokratske akcije.

Profesor na mostarskom Sveučilištu Slavo Kukić kaže kako još uvijek unutar stranke postoje dvije političke partije – jedna koju je personifikovao Sulejman Tihić i jedan krug oko njega, koji je sada u manjini, i druga radikalno islamistička.

„I to ne samo islamistička. Ja mislim da je ona mješavina jednog islamističko-kriminalnog lobija i sve upućuje na to da bi ta struja unutar SDA mogla pobijediti“, ističe Kukić.

Na naše pitanje pitanje hoće li SDA, ukoliko Bakir Izetbegović bude izabran za predsjednika, „skrenuti u desno“ i šta bi to moglo značiti za Bosnu i Hercegovinu, Kukić odgovara:

„Ako se to dogodi, ja držim da SDA predstoje nešto jači unutarstranački potresi, pa čak, i mogućnost izdvajanja dijela SDA-ovog članstva u novu političku partiju. Ali, to isto za Bosnu i Hercegovinu, po mom sudu, znači nove muke, jer definitivno imamo etno-političku radikalizaciju i sve bliže smo devedesetim godinama. To nije ugodno tvrditi, ali sve upućuje da idemo u tom pravcu“, zaključuje Kukić.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

3 0 komentara

 1. Tripolski Janos 33 *
  Tripolski Janos 33 * 21 Maja, 21:50

  Pitanje je:
  Tlo je upravljao ratnim zbivanjima i glumio budalu čekajući da padne mana s neba.Je li tobneko htio glumiti izlazak Židova iz ropstva.Stvari se moraju raščistiti jer svjetla na kraju tunela je bilo i ranije i koji su kadrovi muljali u kriznim situacijama.
  Suvereni Veliki Generalni Inspektor
  Tripolski Janos 33 *
  Veliki Orient Hrvatske i BiH

  Odgovori
 2. puka 59 - ČESTITKE
  puka 59 - ČESTITKE 22 Maja, 15:46

  VETERANI 317 SBBR HEROJ GRADA ŠALJU ĆESTITKE ZA NOVU STARU FUNKCIJU BAKI SA ŽELJOM DA OD PONEDELJKA POMETE NE KONPETENTNE KOJI DOBIŠE SVE OD MAJKE STRANKE I PODRŽI NOVE ZVIZDIĆ – BOROVAC- KAPETANOVIĆ-MAHMUTBEGOVIĆ – ZAIMOVIĆ-MUSIĆ OBAVEZNA METLA ZA OSMANOVIĆA – MEHMEDOVIĆ – KUKIĆ – ZUKIĆ – SOKOLOVIĆ-GENJCA .POZDRAV DOMOVINI IVIŠE BRIGE ZA VETERTANE .

  Odgovori
 3. Tripolski Janos 33 *
  Tripolski Janos 33 * 23 Maja, 00:26

  BiH UDBA je znala da Tuđman još prije rata želi osvojiti Bosnu.Kako je Milošević započeo rat-najvjerovatnije preko Engleza. Prve planove rata pravio je Tuđman.Naj vjerovatniji problem BiH UDBE.jje što su bili izmiješani i nisu povlačili jasne poteze.Mogli su komotno likvidirati Tuđmana ali nisu.Ti UDBAŠI su vojnog porijekla nekakve bezvjednosti u JNA bar sam ja stekao dojam kad su me pokušali vrbovati 1986 na aerodromu Pristina.
  Nakon par dana pozvao me kapetan vojne policije da pratim neke Srpske oficire da li kradu.Dobio sam apsolutnu slobodu da mogu uzeti ključ i odlaziti u selo kad hocu.kontrolirati radnika na vodocrpnoj stanici .koristiti izvanjski vozni park za voznju tamica kad hoću. obilaziti privatno straze.isao sam na plivačko takmicenje RVPVO u Nišu protiv njihovih specijalaca.Isao sam u grad privatno u kuću da igram monopol-toga u niti jednoj vojsci nema.
  UDBA je za mene znala dok sam bio dijete.
  Puno toga se prije rata znalo ali se nisu znali rješavati problemi.Treba rasvjetliti sva dešavanja jer.grešnici mogu napravti mnogo fatalnih grešaka da se ne postavi pitanje odgovornosti. U Hrvatskoj su krenuli u fašizam iz jednostavnog razloga da ne žele odgovarati za svoje gluposti.
  Ne želim ogovarati nikoga ali ovih 30godina traži dobre razloge.Tko je što znao?
  Suvereni Veliki Generalni Inspektor
  Tripolski Janos 33 *
  Veliki Orient Hrvatske i BiH

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku