hamburger-icon

Kliker.info

U Splitu održana zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske

U Splitu održana zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske

21 Juna
15:52 2010

U Splitu je održana zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH. Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, koji su predsjedavali ovom sjednicom, naglasili su su odnosi dviju država partnerski i dobrosusjedski zasnovani na poštivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, te da će u tom duhu nastaviti uređivati sva bilateralna pitanja.Vlada Republike Hrvatske izrazila je snažnu podršku približavanju Bosne i Hercegovine euroatlantskim integracijama, te će nastaviti s prenošenjem vlastitih iskustava u ovim procesima. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je izrazilo zahvalnost na podršci Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini u procesu euroatlantskih integracija.

Vijeće ministara BiH i Vlada Republike Hrvatske saglasni su da se intenziviraju aktivnosti u vezi sa saradnjom na pitanjima koja su razmatrana na zajedničkoj sjednici. Za provođenje navedenih aktivnosti zadužena se nadležna ministarstva. Saglasnost je postignuta oko nastavka rada na svim pitanjima, a naročito na pitanjima prekogranične saradnje, uključujući prometno povezivanje, zaštitu okoliša, zajedničku borbu protiv prekograničnog kriminala, međunarodnu pravnu pomoć i readmisiju. Saradnja će se intenzivirati i u oblasti finansija i privrede.

Rješavanje imovinskopravnih odnosa između dvije zemlje se nužno mora intenzivirati kako bi se u najskorije vrijeme ponovo razmotrio tekst ugovora o uređenju imovinskopravnih odnosa, te su zadužena nadležna ministarstva da preduzmu odgovarajuće korake. Za obje zemlje je vrlo bitno i da se unaprijedi trgovinska saradnja. Vlada Republike Hrvatske pružit će potrebnu stručnu podršku Vijeću ministara BiH na području poljoprivrede i veterinarstva u odnosu na pravno naslijeđe EU-a.Nadležna ministarstva potpisala sporazum o saradnji u području informacionog društva i elektronskih komunikacija, a parafiran je i sporazum o policijskoj saradnji u borbi protiv  prekograničnog kriminala. (Kliker.info-FTV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku