hamburger-icon

Kliker.info

U Sarajevu promovisana Zbirka poezije “Sarječja” Harisa Silajdžića

U Sarajevu promovisana Zbirka poezije “Sarječja” Harisa Silajdžića

26 Marta
04:40 2015

Hare321Promocija Zbirke poezije pod naslovom “Sarječja” autora Harisa Silajdžića, održana je večeras u Sarajevu.

Govoreći o knjizi, prof. dr. Esad Bajtal, jedan od promotora, kazao je da zbirka otkriva pjesnika koji ne slijedi tokove, “autor se nije trudio da traži rimu, usaglašavanje stihova, to je naprosto razmišljanje podešeno jednom poetskom obliku iskazivanja o čemu se misli, nad čim se naginje autor”.

– Poezijom se bavim cijelog života, a politikom jedan dio života, prema tome, poezija je starija i tu se mnogo prirodnije osjećam – kazao je kratko Silajdžić i dodao da u njegovoj poeziji najčešće prevlađuju motivi stanja čovjeka.

Analizirajući zbirku, prof. dr. Esad Duraković, promotor zbirke, smatra da u poeziji Harisa Silajdžića ima jako puno Srebrenice, ima bosanske ratne stvarnosti i “po mome sudu naročito ima jako mnogo o stradanju Palestine”.

Refleksivna poezija

Mišljenja je da je to je pretežno refleksivna poezija, poezija koja korespondira intertekstualno i sa bh. poetskom tradicijom ali i sa svjetskom, te da se tu može prepoznati eho Lorkinih pjesama pa sve do “Kamenog spavača” Maka Dizdara.

– Riječ je o neobičnoj pojavi. Promoviramo zbirku poezije čovjeka koji je u percepciji javnosti političar. Ali u ovo doba koje ja zovem ‘demonije politike i ekonomije’, imamo sretnu okolnost da promoviramo čovjeka koji je i pjesnik i političar – kazao je Duraković.

Ističe da je Silajdžić čovjek koji izuzetno dobro razumije političku realnost te pokušava da je oplemeni lirskim zahvatima, “da našu grubu stvarnost obujmi lirskim zagrljajem”.

Smatra da mnogi imaju pogrešno shvatanje da je danas poezija inferiorna u odnosu na politiku, biznis, ali da se te dvije sfere ljudske aktivnosti ne isključuju nužno, nego su komplementarne i ta komplementarnost je vrlo dragocjena, a “isključivanje je dokaz našeg duhovnog osiromašenja”.

Izdavač zbirke poezije “Sarječja” je Izdavačka kuća “Tugra”, recenzenti su prof.dr. Esad Duraković, Esad Bajtal i Sanjin Hodžić. Lektori su Selma Kukavica i Zinaida Lakić.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku