hamburger-icon

Kliker.info

U Sarajevu preminuo poznati režiser Sulejman Kupusović

U Sarajevu preminuo poznati režiser Sulejman Kupusović

16 Avgusta
15:59 2014

Kupusovic1Poznati bosanskohercegovački režiser  Sulejman Kupusović preminuo je u 63. godini u Sarajevu, nakon duge i teške bolesti, potvrđeno je u sarajevskom Narodnom pozorištu.Kupusović je rođen 1951. u Kladnju. Diplomirao je kazališnu, filmsku, televizijsku i radijsku režiju na Akademiji kazališne i filmske umjetnosti u Zagrebu 1974. godine, a filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu zagrebačkog Sveučilišta.Specijalizirao je teatarsku režiju u Varšavi i Krakovu, 1986. godine.

Režirao je u pozorištima diljem bivše Jugoslavije, kasnije i Bosne i Hercegovine, te u Rumunjskoj, Bugarskoj i Turskoj.Kupusović je režirao i prvu bosanskohercegovačku operu – “Hasanaginica”, koja je premijerno izvedena u Sarajevu 18. ožujka 2000. godine i u kojoj je u naslovnoj ulozi nastupila primadona Sarajevske opere Amila Bakšić.Osim pozorišnih predstava, režirao je i nekoliko televizijskih drama i serija, a autor je i pozorišnog  hita “Ženski turbofolk bend”, koji izvodi ansambl sarajevskog Kamernog teatra ‘55.

Predstave širom svijeta

Kupusović je na televiziji realizirao desetak drama, nekoliko serija (“Tale”, “Teversenove bajke”…) te veliki broj dokumentarnih i muzičkih  programa.Kupusovića će bh. publika pamtiti i po pozorišnim  predstavama koje je režirao, kao što su: “Kralj Lear”, “Propercije”, “Bjesnilo”, “Braća Karamazovi”, “Veliki vezir”, “Roman o Londonu”, “Hasanaginica”, “Kidaj od svoje žene”, “Derviš i smrt”, “Hanka”, “Tvrđava”, “Legenda o Ali-paši”, “Balada o Omeru i Merimi”, “Hamlet u selu Mrduša donja ili Hamlet zna što narod ne zna”.Predstave u Kupusovićevoj režiji gostovale su u Meksiku, Gvatemali, Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Turskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Švedskoj, Italiji, Austriji.Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim teatarskim i televizijskim festivalima. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku