hamburger-icon

Kliker.info

U prisustvu ruskog ambasadora : Dodik zatražio da se poništi Izvještaj Komisije za Srebrenicu

U prisustvu ruskog ambasadora : Dodik zatražio da se poništi Izvještaj Komisije za Srebrenicu

07 Jula
16:18 2018

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik tvrdi da će predložiti da parlament tog bosanskohercegovačkog entiteta povuče odnosno odbaci Izvještaj Komisije za Srebrenicu.U tom izvještaju, pripremljenom 2004.godine, entitetska Komisija za Srebrenicu je sačinila spiskove osoba koje su ubijene u Srebrenici jula 1995. godine.

“Založit ću se da parlament povuče i poništi onaj sramni Izvještaj Vlade RS-a o Srebrenici, koji je napisao Paddy Ashdown (bivši visoki predstavnik u BiH), Britanac i njegova služba”, ustvrdio je u subotu Dodik navodeći da je tadašnja Vlada RS-a bila natjerana da prizna taj izvještaj, koji je korišten u Haškom tribunalu da bi se “presuđivalo Srbima”.

Tvrdi da je davno trebalo poništiti taj izvještaj, kako bi, naveo je, prestale manipulacije.

Vjeruje, kazao je, da će tu inicijativu podržati i lider Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica te najavljuje da će pozvati predstavnike svih stranaka sa srpskim predznakom da to zajedno urade.

Dodik je ovo rekao u obraćanju u Bratuncu, gdje je u subotu obilježeno stradanje srpskih žrtva srednjeg Podrinja u proteklom ratu. Ovom skupu je prisustvovao i ruski ambasador u BiH Petar Ivancov, a Dodik je zapitao i zašto nisu prisutni i britanski, njemački, američki ambasador.

(Kliker.info-RSE)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku