hamburger-icon

Kliker.info

U ponedjeljak Dan žalosti u F BiH : Iz jame Raspotočje izvučena tijela trojice rudara

U ponedjeljak Dan žalosti u F BiH : Iz jame Raspotočje izvučena tijela trojice rudara

06 Septembra
21:55 2014

hitna32Pripadnici spasilačke čete iz rudnika Kreka izvukli su tijela dvojice stradalih rudara iz jame Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica, piše bh. novinska agencija Patria. U 20:40 sati izvučeno je tijelo trećeg rudara, a za sat se očekuje i izvlačenje četvrtog rudara.Tijela rudara Mehemeda Dizdarevića i Mehmedalije Halilovića identifikovali su članovi porodice. Preostala dvojica tragično nastradalih rudara su Hajrudin Bradarac i Fahir Halać.

Podsjećamo, nakon jučerašnje akcije spašavanje u jami Raspotočje vani je izašlo 29 rudara dok su petorica smrtno stradala. Kako je danas kazao Nuraga Duranović glavni rudarski inspektor FBiH poznata je mikrolokacija tijela Fejze Isakovića “pumpara” petog rudara, a njegova evakuacija je planirana za nedjelju. Također je potvrđeno da je smrt ovih rudara nastupila usljed trovanja metanom i ugljendioksidom. Preživjeli rudari su za medije kazali da su i oni gubili svijest, ali da su izdržali.

Vlada FBiH danas je na hitnoj sjednici odlučila da, zbog teške rudarske nesreće u jami „Raspotočje“, u kojoj je poginulo pet rudara, te njihove dženaze, ponedjeljak, 8.9.2014. godine u Federaciji BiH bude Dan žalosti, prenosi agencija Patria.Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade FBiH i institucija Federacije Bosne i Hercegovine. Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH, kao i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija na teritoriji Federacije BiH, dužni su prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.Federalna vlada je, također, odlučila da kao pomoć porodicama poginulih rudara iz Tekuće rezerve Vlade Federacije izdvoji 50.000 konvertibilnih maraka. (Kliker,.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku