hamburger-icon

Kliker.info

U oktobru početak suđenja u slučaju “logor Heliodrom”

U oktobru početak suđenja u slučaju “logor Heliodrom”

06 Septembra
23:05 2006
Prema optužnici mostarskog tužilaštva koja je podignuta 13. marta, Marijanović se tereti u šest, a Buhovac u sedam točaka da su kao stražari logora Heliodrom, zajedno sa ostalim pripadnicima HVO-a,  kršeći pravila međunarodnog prava, u svakoj prilici nečovječno postupali, mučili, nanosili povrede, nezakonito zatvarali vrijeđali ljudsko dostojanstvo ponižavajućim postupcima prema velikom broju civila i pripadnika Armije BiH, nezakonito zatočenih u Heliodromu, a sve s ciljem ”nanošenja velike patnje i ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda”.

Optuženi Marijanović i Buhovac tokom jula, avgusta i septembra 1993. godine u više navrata  vršili odabir zatvorenika i tjerali ih na prisilan rad na linijama razgraničenja sa Armijom BiH gdje su gradili bunkere i tranše,  korišteni su i u živom štitu. Pri tome je 10 logoraša ubijeno,  a devet ih je ranjeno. Također, smatraju se odgovornim da su krajem maja i početkom avgusta 1993. godine, u znak odmazde nakon što su pripadnici A BiH upali u selo Doljani kod Jablanice, kada je stradalo hrvatsko stanovništvo i pripadnici HVO-a,  iz zatvorskih prostorija u grupama izvodili  civile i   pripadnike Armije BiH, te ih tukli policijskim palicama, rukama, nogama, od kojih su mnogi od zatočenika gubili svijest.  Tjerali su ih da tuku jedni druge i da  jako udaraju glavom u zid. Tom prilikom teško je pretučeno 16 logoraša koji su zadobili teške tjelesne povrede i psihičke traume. 

(Kliker.info)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Martita
    Martita 24 Augusta, 19:35

    Great work so far. The modifier idea is iniungritg. The OpenCl is AWESOME!!! Looks solid in its early state.You mentioned requests, so I'll throw some out:•I would enjoy the ability to have the individual particles interact with (other objects in)the bullet physics engine in blender. •The ability to animate particles with other modifiers that are AFTER the particle modifier in the modifier hierarchy, like an animated array modifier & simple deform, would be cool too, but not sure if its feasible•The ability to crossfade between 2(or more) particle systems within the modifier. Something abstract like this could be VERY useful

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku