hamburger-icon

Kliker.info

U krugu Pedijatrijske klinike KCUS-a : Otvorena Roditeljska kuća za djecu oboljelu od raka

U krugu Pedijatrijske klinike KCUS-a : Otvorena Roditeljska kuća za djecu oboljelu od raka

26 Aprila
16:10 2016

U krugu Pedijatrijske klinike Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo danas je svečano otvorena Roditeljska kuća namijenjena kontinuiranom smještaju djece oboljele od raka i njihovih roditelja, a koji dolaze izvan Kantona Sarajevo, javlja Anadolu Agency (AA). Udruženje "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ počelo je s projektom Roditeljska kuća 2011. godine, kada je na manifestaciji povodom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka, predstavljen idejni projekat Roditeljska kuća. Nakon mnogobrojnih prepreka, Udruženje je uspjelo da riješi administrativne probleme i u martu 2014. godine je počela izgradnja objekta. ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency )

U krugu Pedijatrijske klinike Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo u utorak je otvorena Roditeljska kuća, namijenjena kontinuiranom smještaju djece oboljele od raka i njihovih roditelja, a koji dolaze izvan Kantona Sarajevo.

Udruženje Srce za djecu koja boluju od raka u Federaciji Bosne i Hercegovine počelo je s projektom Roditeljska kuća 2011. godine, kada je, na manifestaciji povodom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka, predstavljena ova ideja, prenosi Anadolija.Nakon mnogobrojnih prepreka, Udruženje je uspjelo riješiti administrativne probleme i u martu 2014. godine počela je gradnja objekta.

‘Puno nam znači’

Na današnje otvorenje se dugo čekalo, podsjetila je predsjednica Udruženja Lejla Kamerić.

“Uzbuđena sam što smo dočekali ovaj dan. Ovo traje već pet godina. Ovo je najveći projekat koje je Udruženje imalo. Znate da smo tri godine imali problem s dobijanjem dozvola za gradnju. Prevazišli smo to. Tokom cijelog projekta imali smo izuzetnu podršku svih građana Bosne i Hercegovine, svih medija, društveno odgovornih kompanija, dobrih ljudi i pojedinaca. Jako lijepa nam je vijest došla krajem prošle godine, kada je obezbijeđen ostatak sredstava, zatvorili smo finansijsku konstrukciju i završili objekat”, rekla je Kamerić.

Boravak u Roditeljskoj kući pomoći će Subhi Lemeš, koja dolazi iz Visokog, kako bi posjećivala devetogodišnjeg sina oboljelog od karcinoma.

“Puno nam ovo znači, da cijele porodice budu na okupu, brat i sestra, otac. Dječak će se liječiti još dva mjeseca, puno nam znače i ta dva mjeseca, a pogotovo onima koji tek dolaze, da budu zajedno i na okupu. Do sada smo se snalazili, imali smo stan daleko, bilo je neuslovno da gore vodimo dijete. Zahvaljujem svim donatorima koji su učestvovali na bilo koji način”, rekla je Lemeš.

Trospratna kuća za roditelje djece oboljele od raka površine je 666 metara kvadratnih, ima deset apartmana i multifunkcionalne prostorije s igraonicom i dnevnim boravkom, zajedničkom kuhinjom i trpezarijom, salom za sastanke i fizikalne vježbe te prostorijom za Udruženje.

Pjesma djevojčice

U okviru današnje manifestacije, mališani koji su se izliječili od raka pročitali su pjesmu na bosanskom, arapskom i engleskom jeziku, koju je napisala Lejla Avdić, djevojčica koja nije dobila bitku za život.

U prisustvu velikog broja građana, oboljele djece i njihovih roditelja, načelnika sarajevskih općina i gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića upućene su zahvale na podršci Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini – Vakufskoj direkciji, UKCS-u, kompanijama, organizacijama, građanima, medijima, Nogometnom / Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine i mnogim drugim, a posebne zahvalnice upućene su najvećim donatorima iz Saudijske Arabije, Katara i Kuvajta.

“Čestitam vam na hrabrosti i snazi. Ova djeca koja smo vidjeli su naši istinski heroji, trud koji oni ulažu u svoje ozdravljenje ne može se porediti ni sa čim. Ovaj projekat je od ključne važnosti. Svima koji će boraviti u ovoj kući želim da je mogu smatrati svojom drugom kućom”, kazao je federalni premijer Fadil Novalić.

Na današnjem otvaranju čestitala je i direktorica UKCS-a Sebija Izetbegović, poželivši svoj oboljeloj djeci što skoriji oporavak, čemu će doprinijeti prisustvo njihovih roditelja, braće i sestara u novoizgrađenoj Roditeljskoj kući, prvoj u Kantonu Sarajevo.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku