hamburger-icon

Kliker.info

U Jasenici kod Srebrenika : Bošnjaci, Hrvati i Srbi zajedno obnavljaju crkvu ! (Video)

U Jasenici kod Srebrenika : Bošnjaci, Hrvati i Srbi zajedno obnavljaju crkvu ! (Video)

18 Juna
19:58 2018

Nedaleko od Srebrenika u Jasenici u toku su radovi obnove stare pravoslavne crkve. U 19. i 20. stoljeću u prostorima ove crkve bila je organizovana škola u koju su išla djeca svih nacionalnosti.

I danas je obnova crkve ujedinila ljude svih nacija. Mještani svih nacionalnosti odazvali su se pozivu da se crkva stara 140 godina obnovi, prenosi  Radio Slobodna Evropa.

“Moja očekivanja su išla u tom prvacu. Znao sam da će naše komšije odgovoriti ovoj investiciji”, kaže Jovo Jovanović, član građevinskog odbora za obnovu crkve.

“Mi samo zajedničkim snagama možemo obnoviti ovu crkvu. Trebat će jako puno finansijskih sredstava da bi se ona obnovila, a najvažnije je da postoji među nama razumijevanje, to je važnije od novca. Da smo svi svjesni koliko nam je ova crkva važna, kao i svaki drugi objekat koji je srušen sam ili srušen od nekoga. Da se to opet vrati u svoje okvire i da pripadnici svih religija upražnjavaju svoju vjeru”, kaže Fadil Duranović iz Jasenice.

Stara pravoslavna crkva u Jasenici zatvorena je 1983. godine. Tadašnji patrijarh German tako je odlučio jer se počela urušavati.

“Nema odakle nije dolazio narod. Pješke su sve išli i dolazili ovde. U to vrijeme se nije gledalo ko je Srbin, Hrvat i Musliman”, kaže Anto Josipović.

Obnovi crkve odazvali su se svi. I Bošnjaci i Hrvati i pravoslavci.

“Crkva ima historijski značaj zato što su ovdje mnogi pohađali školu, bez vjerskoga obilježja. Danas se oni javaljaju i kažu da su srećni što se crkva obnavlja”, kaže Vasilije Mitrović.

Inicijativu da se crkva obnovi i postane spomenikom zajedništva na ovim prostorima inicirali su mnogi, a najviše ljudi koji žive van granice Bosne i Hercegovine.

“Motiviriali su me prijatelji katolici i muslimani koji su u posljednjih deset godian govorili `hajde da obnovimo crkvu`. Kad dođem ovdje osjećam se sretno i slobodnije kada znam da su mi saučesnici prijatelji svih nacionalnosti i osjećam snagu i energiju, i budućnost BiH”, kaže Vasilije.

“Obnovom ove crkve, koja je prerasla u manastir, obnavlja se državnost Bosne i Hercegovine”, kaže Duranović na kraju razgovora.

Otvaranje crkve planirano je 14. jula, a mještani Jasenice već se sada raduju tom velikom događaju.

(Kliker.,info-Radiosarajevo)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku