hamburger-icon

Kliker.info

Tuzla : Zašto se ubio dr. Nedret Mujkanović

Tuzla : Zašto se ubio dr. Nedret Mujkanović

26 Decembra
05:21 2008

Tuzla je jučer ujutro doživjela šok kada je prostrujala vijest da se dr. Nedret Mujkanović, direktor Univerzitetsko-kliničkog centra ubio. Beživotno tijelo uglednog ljekara našla je njegova supruga dr. Jasminka Mujkanović u kotlovnici njihove porodične kuće u tuzlanskoj ulici Slavka Mičića. Odmah je pozvala službu Hitne pomoći i policiju. Ugledni ljekar  prekratio je svoj život vješanjem.Supružnici Mujkanović su preksinoć dugo razgovarali. Nakon toga, dr. Jasminka Mujkanović je otišla na spavanje. Negdje oko četiri sata jučer ujutro ona se probudila i vidjela da njenog muža nema u krevetu. Otišla je u prizemlje kuće i u kotlovnici zatekla stravičan prizor. Dr. Nedret Mujkanović se objesio pomoću plastificiranog štrika. Dr. Lejla Kuluglija koja je brzo stigla samo je mogla  konstatirati smrt – rekao nam je jučer kantonalni tužilac Kenan Balić. On je odmah naložio obdukciju koju će obaviti dr. Zdenko Cirhlaž.Zašto je dr. Mujkanović digao ruku na sebe? O tome se u Tuzli samo nagađa, a prave motive niko ne zna.Jučer su se u gradu mogle čuti priče da je on posljednjih dana imao naglašenih psihičkih problema, ali i tvrdnje da je bio jako raspoložen i da ničim nije nagovještavao da bi  mogao prekratiti svoj život. Mogla se čuti i priča da je Nedret Mujkanović nedavno pokušao izvršiti samoubistvo, ali to niko ne može ili ne želi potvrditi.Bračni par Mujkanović bio je u žiži javnosti krajem prošle godine kada je Jasminka, inače predsjednica Donorske mreže BiH, u jednoj televizijskoj emisiji otkrila da je on godinama maltretira i fizički zlostavlja. Odmah je o tome pokrenuta istraga, ali je ubrzo Tužilaštvo Tuzlanskog kantona odustalo od podizanja optužnice zbog nedostatka valjanih dokaza. Tada je između njih dvoje došlo do razlaza, ali su se ubrzo pomirili i nastavili zajednički život.Nedret i Jasminka imaju kćerku Dženitu, a on iz prvog braka ima sina Amera koji je početkom ove godine imao velikih problema sa zakonom jer je ispred tuzlanskog kafića „Grand“ pretukao Adnana Hasanagića.Vrijeme i mjesto dženaze dr. Nedreta Mujkanovića bit će naknadno određeno.

Vrhunska karijera

Nedret Mujkanović rođen je 1961. godine u Brčkom. Diplomirao je  1989. na Medicinskom fakultetu u Tuzli, magistrirao je 2001., a doktorirao 2004. godine. Radio je na Medicinskom fakultetu u Tuzli i u bolnici „Mustafa Mujbegović“. Bio je vijećnik Općinskog vijeća Tuzla, poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona i poslanik  Parlamenta FBiH. U periodu od 2000. do 2002. godine bio je na dužnosti ministra zdravstva Tuzlanskog kantona, a na položaju direktora Univerzitetsko-kliničkog centra u Tuzli nalazio se od 2003. godine.

Zlatni ljiljan

Dr. Mujkanović  nosilac je priznanja Armije RBiH „Zlatni ljiljan“. Za vrijeme agresije na BiH, bio je načelnik saniteta u Srebrenici i glavni hirurg za Srednje Podrinje. Bio je pravi heroj u bijelom mantilu – u Srebrenici je spasio živote mnogih ljudi, a pamti se da je zbog nedostatka opreme ranjene i bolesne pripadnike Armije RBiH operisao bez anestezije i osnovnih hirurških pomagala. Kao oficir Armije RBiH učestvovao je u pregovorima s Vojskom RS i UN-om o demilitarizaciji i uspostavljanju takozvane crvene linije u Srebrenici 1993. godine. Bio je i glavni koordinator Vlade Tuzlanskog kantona za rad sa UN-om na aerodromu Dubrave 1995. godine.  (Kliker.info-San)

   

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku