hamburger-icon

Kliker.info

TUZLA: Prvo presađivanje jetre u BiH sa živog donesa uspješno okončano

TUZLA: Prvo presađivanje jetre u BiH sa živog donesa uspješno okončano

05 Decembra
05:07 2006

Ljekari Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla (UKC) izvršili su prvu operaciju presađivanja jetre u BiH čiji je donor bila živa osoba.  Operacija u kojoj su najprije od jedne jetre napravljene dvije, a koju je majka darovala svojoj bolesnoj kćerki, odvijala se daleko od očiju javnosti i trajala je punih deset sati uz mobilnost skoro cijelog UKC-a Tuzla. 
Prema informacijama koje su novinaraima saopćene u ponedjeljak na pres-konferenciji majka i dijete su u stabilnom stanju a postoperativni tok za sada je uobičajen. Očekuje se da će njihov oporavak biti brz i da će za nekoliko dana biti otpuštene kući. 
Jetra operirane devetogodišnje djevojčice bila je u posljednjem stadiju hepatitisa a jedan njen dio bio je zahvaćen cirozom. Bez operacije život djevojčice bi imao vrlo lošu prognozu, najvjerovatnije sa tragičnim ishodom. Predsjednica Donorske mreže BiH Jasminka Mujkanović ocijenila je da je kadaverična transplantacija jednostavnija i humanija od presađivanja organa sa živog donora te da se o mogućnostima presađivanja organa i njihovom darovanju i dalje jako malo zna u BiH. 
U Europi ovakva vrsta operacije radi se samo u četri medicinska centra a njena europska cijena je oko 180.000 eura. (Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku