hamburger-icon

Kliker.info

Tužilaštvo HNK podiglo optužnicu za zločine u Grabovici/Optuženi vojnici Ramiza Delalića Ćele

Tužilaštvo HNK podiglo optužnicu za zločine u Grabovici/Optuženi vojnici Ramiza Delalića Ćele

04 Januara
06:06 2007

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona podiglo je u optužnicu protiv Nedima Vlahovljaka, Harisa Rajkića i Seada Karagića, bivših pripadnika Devete motorizovane brigade Prvog korpusa Armije BiH zbog ratnog zločina   nad civilnim stanovništvom u selu Grabovica kod Jablanice. Ovu informaciju potvrdila je  za «Dnevni avaz» šef Odjela za ratne zločine Tužilaštva HNK Sabina Beganović. Optužnica koju zastupa kantonalna tužiteljica Vesna Pranjić upućena je na potvrđivanje Kantonalnom sudu u Mostaru.

Kako saznajemo, optužnica se u cijelosti odnosi  na  ubistvo  petero članova porodice  Zadro iz Grabovice, kojih su svirepo likvidirani prilikom upada jedinica Armije BiH 9. septembra 1993. godine.

Optužnica se temelji na iskazima dvojice dječaka iz porodice Zadro koji su jedini uspjeli preživjeti ovaj zločin. Oni su tokom istrage ispričali Tužilaštvu HNK sve detalje ovog slučaja, a između ostalog kako su pobijeni njihovi najmiliji.

Zbog zločina u Grabovici  na deset, odnosno devet godina zatvora ranije su u Sarajevu osuđeni Enes Šakrak (33) i Mustafa Hota (34) iz Sarajeva. (Dnevni avaz)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku