hamburger-icon

Kliker.info

Ttenutak za istoriju : Grčka i Makedonija potpisale historijski sporazum o imenu

Ttenutak za istoriju : Grčka i Makedonija potpisale historijski sporazum o imenu

17 Juna
13:56 2018

Ministri vanjskih poslova Grčke i Makedonije potpisali su u nedjelju sporazum o promjeni imena ove bivše jugoslavenske republike u Republika Sjeverna Makedonija. Istorijski  sporazum dogovoren je nakon 27 godina sporenja i dugotrajnih i teških pregovora koji su otežavali odnose između dviju zemalja i kočili pristupanje Makedonije EU i NATO-u.

Makedonija je zbog toga primljena u UN pod privremenim imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (FYROM).Sporazum još moraju odobriti parlamenti dviju zemalja i mora proći referendum u Makedoniji.

“Imamo povijesnu odgovornost da ovaj sporazum ne ostane na ledu i uvjeren sam da ćemo u tome uspjeti”, rekao je grčki premijer Alexis Tsipras na svečanosti uz Prespansko jezero kojoj je prisustvovao  uz makedonskog kolegu Zorana Zaeva. Ta regija graniči s Grčkom, Makedonijom i Albanijom.

Tsipras je u subotu preživio glasanje o povjerenju u grčkom parlamentu koje je zatražila oporba, no grčka javnost jako se protivi tom sporazumu.Gotovo 70 posto Grka protivi se kompromisu, pokazalo je istraživanje lista Proto Thema objavljeno u subotu.Po sporazumu, Grčka više neće blokirati pristupanje Makedonije EU i NATO-u.

“Naše dvije zemlje moraju se okrenuti prema budućnosti”, rekao je Zaev. “Bili smo dovoljno odvažni da učinimo korak naprijed.”

Grčka se sporila s Makedonijom oko ovog pitanja od 1991., tvrdeći da njezino ime ima teritorijalne pretenzije prema istoimenoj grčkoj pokrajini i da polaže pravo na drevnu grčku kulturu i civilizaciju.

Ovo pitanje budi jake emocije među Grcima. U subotu su hiljade  prosvjednika ispred parlamenta izvikivale “Izdajico, izdajico!” dok su zastupnici raspravljali.Izaslanstva dviju zemalja i predstavnici EU i UN-a poslije potpisivanja gliserima su prešli na makedonsku stranu jezera gdje je upriličen zajednički doručak.

Veteran UN-a, posebni posrednik u pregovorima Matthew Nimetz izjavio je povodom potpisivanja sporazuma da je riječ o časnoj nagodbi koju doživljava kao najveći poklon za svoj 78. rođendan.

Protesti  u blizini mjesta potpisivanja sporazuma

Dok su grčki i makedonski dužnosnici uz Prespansko jezero potpisivali povijesni sporazum, u obližnjem grčkom selu Pisoderi, iz kojeg puca pogled na Prespan, demostranti  protiv sporazuma sukobili su se s policijom. Ispaljen je i suzavac, nastao je kaos, ali zasad nema informacija o eventualno ozlijeđenim ili uhapšenim  osobama.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku