hamburger-icon

Kliker.info

Trumpova prva odluka o Balkanu : Dodik i dalje na “crnoj listi”

Trumpova prva odluka o Balkanu : Dodik i dalje na “crnoj listi”

22 Juna
16:19 2017

Američki predsjednik  Donald Trump  donio je odluku o Zapadnom Balkanu kojom se produžavaju vanredne mjere koje je prije 16 godina donio bivši lider Sjedinjenih Američkih Država George W. Bush, objavila je Bijela kuća.

Odluka, između ostalog, obuhvata i objavu tzv. crne liste osoba i organizacija koje su pod sankcijama SAD-a zbog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i prijetnje nacionalnoj sigurnosti i interesima SAD-a.

Od početka ove godine na listi se nalazi i lider SNSD-a i bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, podsjeća agencija Fena.

Trump je prvi put od preuzimanja dužnosti potpisao neku izvršnu odluku koja se odnosi na Zapadni Balkan te ju je produžio za još jednu godinu.

Bush je 26. juna 2001. donio izvršnu uredbu kojom se proglašava da su ugroženi interesi SAD-a od pojedinaca i organizacija u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i na Kosovu.

Ugrožavanje mira

Ona predviđa niz pravnih posljedica, uključujući blokadu imovine, zabranu ulaska u SAD i finansijskih transakcija za haške optuženike i približno 150 osoba i organizacija koje se dovode u vezu s optuženicima za ratne zločine, terorističkim organizacijama ili podrivanjem Dejtonskog sporazuma.

Washington smatra da te osobe ugrožavaju mir i proces stabilizacije u regiji.

“Prijetnja koja se ogleda u postupcima osoba koje su uključene, pomažu ili finansiraju ekstremističko nasilje u Makedoniji i na drugim mjestima na zapadnom Balkanu, ili u opstrukcijama provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i rezolucije 1244 UN-a na Kosovu nije otklonjena”, navedeno je u odluci koju je, nakon Busha i Baracka Obame, potpisao i Trump.

“Djela ekstremnog nasilja i opstrukciono djelovanje, navedeni u ovim izvršnim naredbama, neprijateljska su prema interesima Sjedinjenih Američkih Država i nastavljaju predstavljati neuobičajenu i vanrednu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i stranoj politici Sjedinjenih Država. Iz tog razloga odlučio sam da je neophodno nastaviti s vanrednim mjerama kad je riječ o Zapadnom Balkanu”, navodi se u Trumpovoj odluci.

Blokada imovine

Na osnovu te Bushove odredbe iz 2001. formirana je “crna lista” osoba i organizacija s kojima je američkoj vladi i kompanijama zabranjeno sarađivati te kojima se u SAD-u blokiraju imovina i novčane transakcije.

Listu, na koju se stavljaju osobe koje obuhvata i ova odluka, kao i druge sličnog tipa, objavljuje Ured za kontrolu stranih sredstava (OFAC), koji djeluje u sklopu Ministarstva finansija SAD-a.

Na ranije objavljenoj listi, između ostalih, jesu i Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Sonja Karadžić-Jovičević, Momčilo Krajišnik, Ljiljana Zelen-Karadžić i Aleksandar Karadžić.

Tu su, također, Milovan Bjelica, Ljubomir Borovčanin, Stojan Župljanin, Duško Sikirica, Milan Simić, Senad Šahinpašić, Hasan Čengić, Bakir Alispahić, Ljubo Ćesić, Valentin Ćorić, Savo Krunić, Zoran Petrić, Naser Kelmendi…

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku