hamburger-icon

Kliker.info

Trumpov bivši glavni savjetnik i strateg njegove pobjede : Steve Bannon krivično optužen za nepoštovanje Kongresa

Trumpov bivši glavni savjetnik i strateg njegove pobjede : Steve Bannon krivično optužen za nepoštovanje Kongresa

13 Novembra
03:55 2021

Steve Bannon, dugogodišnji savjetnik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, krivično je optužen jer nije postupio po pozivu kojeg je izdao odbor Zastupničkog doma koji istražuje napade na zgradu Capitol Hilla 6. januara.

Bannon je odbio da se povinuje sudskim pozivima kojima su traženi dokumenti kao i njegovo svjedočenje, pozivajući se na Trumpovo insistiranje koje je već jedan sudija odbacio, da je njegova komunikacija zaštićena pravnom doktrinom izvršne privilegije.

Bannon, bivši Trumpov savjetnik optužen je po jednoj tački za nepoštivanje Kongresa koja uključuje njegovo odbijanje da se pojavi na davanju iskaza, i drugom koja uključuje njegovo odbijanje da dostavi dokumente, saopštilo je američko ministarstvo pravosuđa.

“Od svog prvog dana na ovoj funkciji obećao sam zaposlenima u Ministarstvu pravosuđa da ćemo zajedno pokazati američkom narodu rječju i djelima da se Ministarstvo pridržava vladavine prava, da slijedi činjenice i zakon i da slijedi jednaku pravdu prema zakonu”, rekao je državni tužilac Merrick Garland u saopštenju.

“Današnje optužbe odražavaju čvrstu posvećenost ovim principima.”

Bannon je bio glavni Trumpov strateg u Bijeloj kući nakon što je radio na njegovoj predizbornoj kampanji 2016. godine. Ostao je Trumpov savjetnik čak i nakon što je napustio posao u Bijeloj kući, kako je tada rečeno na osnovu zajedničkog dogovora.

Zastupnički dom Kongresa u kojem demokrate imaju većinu izglasao je 21. oktobra sa 229 za i 202 protiv da je kriv za nepoštovanje Kongresa. U glasanju se demokratama pridružilo i devet republikanaca. Većina republikanaca u Kongresu protivila se stvaranju ili nezavisne komisije ili odabranog komiteta za istragu događaja oko 6. januara.

Tog dana gomila Trumpovih pristalica upala je u zgradu Kongresa u neuspjelom pokušaju da spriječe zvaničnu potvrdu izborne pobjede Joe Bidena.

Tokom nereda pet osoba je izgubilo život. Prije samog upada Trump je održao govor svojim pristalicama ponavljajući lažne tvrdnje da su mu izbori ukradeni, te je apelovao pristalice da se “pakleno bore”.

Ubrzo nakon toga, više od 800 njegovih pristalica upalo je na Capitol, od kojih su neki uništavali zgradu i sukobili se sa policijom.

Više od 600 ljudi je optuženo za niz prekršaja. U incidentu je poginulo pet osoba.

(Kliker.info-RSE)

 
 
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku