hamburger-icon

Kliker.info

Trump sprema ogroman novac za borbu protiv ruskog utjecaja na Balkanu

Trump sprema ogroman novac za borbu protiv ruskog utjecaja na Balkanu

01 Jula
10:11 2018

Sjedinjene Američke Države će u narednoj fiskalnoj godini izdvojiti 34.535.000 američkih dolara za pomoć Bosni i Hercegovini.

Riječ je o novcu koji će biti izdvojen iz saveznog budžeta, a namjenjen je razvojnoj, vojnoj i pomoći institucijama i agencijama za provođenje zakona.

Prema preporukama američkog kongresa koji je razmatrao prijedlog budžeta američkog State departmenta, za Bosnu i Hercegovinu je predviđen ukupan iznos koji je u okvirima prosjeka ranijih godina, prenosi NIICK.

BiH će tako u stavci koja se odnosi na generalnu pomoć državama Evrope i Euroazije dobiti 25.535.000 američkih dolara i to u budžetskoj godini koja se završava u septembru 2019. Više od BiH će dobiti samo Ukrajina, Kosovo, Gruzija i Moldavija.

No, za BiH je izdvojeno još 4.000.000 dolara za pomoć u borbi protiv narkotika i podršku agencijama za provođenje zakona. Za vojnu obuku i trening predviđeno je još milion dolara, te još četiri miliona dolara za vojnu saradnju sa Bosnom i Hercegovinom.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa je ove godine Kongresu predložila nešto manji iznos za američke vanjskopolitičke operacije, ali je, kako se navodi u izvještaju nadležnog Komiteta, Kongres preporučio povećanje iznosa posebno za borbu protiv neprijateljskog ruskog utjecaja.

Upravo  u toj stavci koja će biti uvrštena u američkom budžetu, BiH može pronaći i nove fondove za priliv američkog novca, posebno u pogledu vojne saradnje i jačanja kapaciteta.

Prema predviđenoj stavci „Fond za borbu protiv neprijateljskog ruskog utjecaja“, a koja se odnosi na vojno pomoć državama među kojima je i BiH, predviđeno je čak 145.000.000 dolara!

Dodatno, u istom fondu za borbu protiv ruskog utjecaja u pogledu spriječavanja trgovin narkoticima i jačanja agencija za provođenje zakona, predviđeno je još 75.000.000 dolara, otkriva NICK. Kongres SAD je ove godine usvojio zakon o borbi protiv ruskog utjecaja posebno u državama koje su na putu ka članstvu u Sjevernoatlanskom savezu (NATO), a koji je i osnov za ovolika izdvajanja iz američkog

Oznake
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku