hamburger-icon

Kliker.info

Trump protiv Merkelove: Ko će kome iskopati jamu?

Trump protiv Merkelove: Ko će kome iskopati jamu?

07 Jula
07:39 2018

Američki predsjednik Donald Trump žestoko je kritikovao Evropsku uniju i konkretno njemačku kancelarku Angelu Merkel zbog nedovoljnih ulaganja u odbranu.

“Oni idu tamo i Rusima daju milijarde za naftu i gas, a mi kao totalni kreteni plaćamo za sve”, rekao je Trump na mitingu u saveznoj državi Montani.

Ovo je samo još jedna u nizu kritika upućena liderima Evropske unije uoči predstojećeg samita NATO-a koji bi trebalo da bude održan naredne sedmice u Briselu.

Naime, Trump je poslao pisma čitavom nizu lidera zemalja Unije u kojem ih je podsetio na potrebu da se povećaju troškovi koje te zemlje izdvajaju za pitanja odbrane.

Politički analitičar i istoričar Saša Adamović za Sputnjik kaže da su već odavno poznate primjedbe koje Trump upućuje ne samo Merkelovoj, već svim evropskim liderima da treba da troše više novca na odbranu umesto da na taj segment zatvaraju oči i uglavnom se fokusiraju na ulaganja u sopstvene ekonomije.

Evropska unija, pa i sama Njemačka, kako tvrdi, u trgovini imaju veliki suficit u odnosu na SAD, a Trump ne dovodi u pitanju ideju slobodne trgovine, već zahtjjeva ono što naziva fer trgovinom — on smatra da EU, odnosno Njemačka, želi zapravo da iskoristi američku vojnu moć a da ne plati za to.

“Kao iskusan poslovni čovjek koji je sklopio bezbroj poslovnih sporazuma, sigurno ne želi da dozvoli da takva situacija tako i ostane i zato vrši pritisak na EU i Njemačku da se međunarodna trgovina između njih izbalansira i da same SAD mogu od toga da imaju korist“, navodi Adamović.

Sukob i na privatnom nivou

Sukob između Trumpa i Merkelove objašnjava se i na privatnom nivou, odnosno time da se njih dvoje od samog početka nisu razumjeli, to jest nisu uspjeli da uspostave privatan dobar odnos koji svakako može da bude koristan u međunarodnoj politici.

Adamović podsjeća i da je poslije Trumpove pobjede na američkim predsjedničkim izborima i odlaskom Baraka Obame, na pleća Angele Merkel pala cjelokupna odbrana liberalnog svjetskog poretka — Trump je nacionalista, suverenista, dok je Merkelova liberal i globalista i te dvije osobe jednostavno govore sa dva potpuno različita stanovišta.

Naglašava i da Trump ne započinje nikakve trgovinske ratove, za šta ga optužuje zapadna globalistička štampa, već je on zapravo u pravu kada tvrdi da su svi ti trgovinski ratovi za Ameriku odavno izgubljeni, te da pokušava da spase ono što se spasti može.

“Na prethodnim primjerima vidjeli smo da je Trump spreman da napusti transnacionalne organizacije, što je i učinio izlaskom iz Transpacifičkog partnerstva. Istovremeno, jasno je i da su mu daleko draži bilateralni sporazumi sa konkretnim zemljama. Njegov odnos prema EU ne razlikuje se mnogo od odnosa prema NATO-u”, ističe Adamović.

Što se tiče samog NATO-a, sugeriše Adamović, Trump je i ranije izražavao veliku skepsu prema toj “tromoj i zastarjeloj” organizaciji koja čak umnogome “zagađuje međunarodne odnose i na neki način i samom Trumpu predstavlja balast upravo u namjeri da on sa drugim državama ili drugim velikim silama uspostavi bilateralne sporazume, što je njemu zapravo cilj“.

“On će ustrajati na zaštiti američkih nacionalnih i ekonomskih interesa, ali ono što je potrebno to su velike promjene u EU, potrebno je nešto što bismo mogli da nazovemo ’orbanizacijom‘ Unije, ako uopšte EU kao nekakav međunarodni entitet ima želju da opstane i da se u kratkoročnom i srednjoročnom periodu ne raspadne, za šta takođe postoje velike šanse”, zaključuje Adamović.

Sa druge strane, vojni stručnjak Viktor Baranec mišljenja je da ovaj konflikt može trajati godinu ili dve, odnosno sve dok je Trump na vlasti — u SAD se stvara sve više snaga koje zastupaju interese krupnog kapitala, korporacija, koje počinju da prave zavjeru protiv Trumpa, jer od kako je on na vlasti, oni bilježe kolosalne gubitke.

U Pentagonu odlično shvataju da konfrontacija sa Evropom, posebno sa onim državama koje su ujedno i članice NATO-a, ne ide na ruku SAD i globalnoj strategiji. SAD već “prekrajaju” vojne snage u Evropi prema svojim potrebama — u vojnom aspektu to treba da bude teritorija odakle bi eventualno mogle da se suprotstave Rusiji.

Američki interesi u Evropi

Kada je riječ o širenju američkih ekonomskih interesa u Evropi, ovde vidimo apsolutni kontrast, tvrdi Baranec i dodaje da Trump, pod izgovorom da štiti interese SAD, a to bi trebalo da radi svaki predsjednik, trenutno djeluje veoma grubo, dok je Evropa navikla da u Americi vidi partnera koji uz liberalan pristup učestvuje u zajedničkim projektima.

„Međutim, EU je sada odjednom počela na svojoj koži da osjeća tu oštrinu Trumpove politike i to izaziva nezadovoljstvo. Bez obzira na sve priče i diskusije, interesi krupnog biznisa, kako američkog, tako i evropskog, na kraju će ipak nadglasati i pobijediti Trumpa i igraće značajniju ulogu nego vojska. Kapital je neumoljiv i mora da raste svakog dana, svakog sata”, zaključuje Baranec.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku