hamburger-icon

Kliker.info

Trump i Putin u Helsinkiju: ‘Stvarno mislim da bi čitav svijet volio da se slažemo’

Trump i Putin u Helsinkiju: ‘Stvarno mislim da bi čitav svijet volio da se slažemo’

16 Jula
15:22 2018

Američki predsjednik Donald Trump održao je prvi bilateralni susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a dvoje predsjednika fotografima su pozirali u predsjedničkoj palači u Helsinkiju.

Trump je Putinu čestitao na izvrsno odrađenoj organizaciji Svjetskog nogometnog prvenstva, a pohvalio je i dobar rezultat dobar rezultat ruske reprezentacije, koju je u četvrtfinalu izbacila Hrvatska.

– Dosta sam gledao prvenstvo, pogotovo polufinala i finale, kazao je Trump, a onda se okrenuo ozbiljnijim temama.

– Imamo puno dobrih tema za raspravu, od trgovine do Kine i našeg zajedničkog prijatelja predsjednika Xi Jinpinga.

Iammo toliko zajedničkih prilika, ali godinama se nismo slagali. Slaganje je dobra stvar. Čitav svijet volio bi da se mi slažemo. Imamo 90 posto nuklearnog oružja, a to nije dobra stvar, kazao je Trump Putinu, piše Guardian .

Inače, poziranje fotografima prošlo je bez osmijeha, a sve je trajalo vrlo kratko, svega tri sekunde.

Nakon poziranja, Putin i Trump su se povukli na privatan sastanak, a snjima u prostoriji su samo prevoditelji.

Nekoliko sati prije svog prvog bilateralnog susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, američki predsjednik Donald Trump koji je poručio da američko-ruski odnosi nikad nisu bili gori, stigao je u rezidenciju finskog predsjednika Saulija Niinista u Helsinkiju na radni doručak.

Trump i Prva dama Melanija stigli su u rezidenciju finskog predsjednika na sastanak koji prethodi prvom bilateralnom susretu Trumpa i Putina koji bi trebao početi oko 13 sati.

“Naši odnosi s Rusijom nisu nikad bili gori zahvaljujući dugogodišnjoj američkoj gluposti i sada zbog namještenog lova na vještice”, napisao je Trump na Twitteru prije svoga susreta s finskim predsjednikom.

Rusko miješanje u američke izbore posljednjih godina opterećuje odnose dviju zemalja. Prije nekoliko dana američka savezna velika porota podigla je optužnicu protiv 12 ruskih vojnih obavještajaca  zbog ‘hakiranja’ kompjutorske mreže predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton  i Demokratske stranke tijekom predsjedničkih izbora 2016..

Optužnica, za koju je zaslužan Robert Mueller, posebni savjetnik u istrazi o umiješanosti Rusije u izbore na kojima je pobijedio Donald Trump, podignuta je tri dana prije Trumpova susreta s ruskim predsjednikom Putinom.

Trump Muellerovu istragu opetovano naziva “namještenim lovom na vještice” kako bi se naštetilo američko-ruskim odnosima.

Trump optužuje svoga prethodnika Baracka Obamu što ništa nije poduzeo 2016. kada je ga je FBI obavijestio o ruskom miješanju “jer je mislio da će pobijediti nepoštena Hillary” i da to tada nije bila velika stvar.

“Kada sam ja pobijedio to je postala velika stvar i pokrenut je namješteni lov na vještice”, poručuje Trump.

Trump je ponovno optužio medije za lažno izvještavanje sa summita NATO-a održanog prošli tjedan u Bruxellesu, koji on prikazuje kao svoju osobnu pobjedu.

“Imao sam puno poziva od čelnika zemalja članica NATO-a, koji mi zahvaljuju što sam ih ujedinio i usmjerio da se usredotoče na financijske obveze, sadašnje i buduće. Imali smo istinski veliki summit NATO-a, o kojem je većina medija netočno izvještavala. NATO je sada snažan i bogat”, napisao je na Twitteru Trump.

Summit NATO-a održan u prošlu srijedu i četvrtak u Bruxellesu postao je u jednom trenutku dramatičan kada je Trump na sastanku NATO-a s izaslanstvima Gruzije i Ukrajine ponovno, mimo dnevnog reda, otvorio pitanje raspodjele tereta troškova obrane.

Trump je tražio da se dva posto počne izdvajati što prije, te da se kroz neko razdoblje to poveća na 4 posto BDP-a za obrambene proračune.

Na kraju summita Trump je sazvao konferenciju za novinare koja nije bila planirana i rekao da su se čelnici zemalja članica NATO-a složili “znatno povećati” troškove za obranu i da je NATO danas puno jači nego prije dva dana.

Međutim, u završnoj deklaraciji, koja je bila pripremljena danima unaprijed, nije se ništa promijenilo i dalje je ostalo da se članice obvezuju da će se  do 2024. nastojati što više približiti cilju o izdvajanju od dva posto BDP-a za obranu.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku