hamburger-icon

Kliker.info

Tri ruske bajke : Nema mazuta, kredita ni gasovoda, al zato je hladno u stanovima

Tri ruske bajke : Nema mazuta, kredita ni gasovoda, al zato je hladno u stanovima

15 Januara
06:07 2015

dodikPut2Kada se u septembru vratio iz Moskve, Dodik je građanima ispričao tri lijepe bajke. Niti jedna se nije ostvarila, a Banjalučani se smrzavaju u stanovima

 Piše : Ljiljana Kovačević (Žurnal)

Većina stanovnika Banjaluke se danima smrzava u svojim stanovima, zbog katastrofalnog gradskog grijanja. U naselju Starčevica stanari 240 stanova, u šest zgrada, počeli su da potpisuju peticiju, kojom traže smanjenje cijene grijanja za 50 posto, zato što su od početka januara radijatori uglavnom hladni.

Godinama Banjaluka kuburi sa lošim grijanjem, gradska Toplana grca u dugovima, a ceh, kako i obično, plaćaju građani, koji skupo plaćaju jako lošu uslugu. Danima se spekuliše da gradska Toplana ostaje bez mazuta, a zalud su tvrdnje rukovodstva ovog preduzeća da to nije ništa neobično i da se i ranijih godina taj problem rješavao u hodu tako što su grad i Vlada obezbjeđivali sredstva za nastavak sezone grijanja.

GRIJANJE DUŠE

Problem je u tome što ove godine Grad i Vlada imaju mnogo manje novca nego ranije, pa je neizvjesno da li će i kako moći obezbijediti novac za nabavku mazuta.

Problem je nastao kada je Toplana jednostrano raskinula ugovor o nabavci mazuta sa kompanijom HIGAT, a još nije okončana tenderska procedura za izbor novog snabdjevača.

HIGAT je ponodio da isporuči mazut uz bankarsku garanciju, ali se Toplana o toj ponudi nije izjasnila. Rafinerija Brod, opet, navodno mazut neće da isporuči bez bankarske garancije, koju Toplana ne može da obezbijedi jer je nelikvidna. Gradske i entitetske vlasti se ne oglašavaju.

Banjalučani, koji se sada smrzavaju u svojim stanovima, mogu samo da se sjete kako im je grijala dušu izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da za zimu ne brinu, jer je s Rusima dogovorio isporuku mazuta za cijelu grinu sezonu.

Sredinom septembra po povratku iz Moskve, gdje je u jeku izborne kampanje (zajedno sa Željkom Cvijanović) proveo pet dana čekajući susret s Vladimirom Putinom, Dodik je slavodobitno saopštio kako je dogovoreno a Rusija isporuči mazut za cijelu grijnu sezonu. On je precizirao da je s predstavnicima “Zarubežnjefta” dogovorena isporuka mazuta za sve gradove i javne ustanove koje se griju na ovaj energent, tako da neće biti zastoja tokom grijne sezone u Banjaluci i Prijedoru, te javnim ustanovama i školama širom RS.

Bila je to jedna od tri Dodikove “ruske bajke”.

Druga je ona da će Rusija dati Republici Srpskoj  dva kredita, jedan „mali“ od 75 miliona evra i drugi „veliki“ od 700 miliona evra, kako bi ovaj entitet mogao zakrpiti budžetske rupe.

„Mali“ kredit je trebalo već da bude realizovan, ali to se nije desilo, baš kao što nema ništa od „velikog“ kredita.

Treća Dodikova šarena laža, koju je ispričao po povratku iz Moskve, bila je ona o izgradnji kraka gasovoda “Južni tok” kroz Republiku Srpsku.

POTROŠAČKA LOGIKA

Na svu sreću, odluka ruskih vlasti da odustanu od izgradnje „Južnog toka“ nema nikakve finansijske posljedice po BiH i Republiku Srpsku.

Naprotiv, Republika Srpska je u svemu tome dobro prošla, jer nije bila izložena nepotrebnim troškovima, s obzirom na činjenicu da izgradnja kraka gasovoda kroz RS ne bi značila nikave ruske investicije.

Jednostavnije rečeno, Rusija u RS ne bi ulagala ništa, jer nikada nije ni bilo predviđeno da cijevi gasovoda (one tranzitne na koje se naplaćuje taksa) prolaze kroz RS. Republika Srpska je u najboljem slučaju mogla biti potrošač gasa, tako što bi dobila priključak na mrežu, kada razvede cijevi po svojoj teritoriji.

Budući da Republika Srpska nije ispunjavala ni minimalnu kvotu moguće potrošnje gasa, Dodik je Rusima bio obećao izgradnju dvije gasne elektrane u RS, koje bi bile potpuno neisplative.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku