hamburger-icon

Kliker.info

Trgovinski rat između saveznika : SAD uvodi dodatne carinske tarife na čelik i aluminijum iz EU, Kanade i Meksika

Trgovinski rat između saveznika : SAD uvodi dodatne carinske tarife na čelik i aluminijum iz EU, Kanade i Meksika

01 Juna
05:13 2018

Sjedinjene Američke Države (SAD) će od 1. juna početi naplaćivati dodatne carinske tarife na uvezeni čelik i aluminijum za Meksiko, Kanadu i zemlje Europske unije (EU), javlja Agency Agency (AA).

Američki ministar trgovine Wilbur Ross je u izjavio za medije kako 1. juna ističe period do kojeg je privremeno odloženo stupanje na snage odluke o dodatnim carinskim tarifama za Meksiko, Kanadu i EU.

Dodao je kako pregovori s EU-om još uvijek traju, no u pregovorima s Meksikom i Kanadom još uvijek nema rezultata. Meksiko, SAD i Kanada su od augusta prošle godine u pregovorima o modernizaciji Sporazuma o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi (NAFTA).

Na inicijativu Donalda Trampa, SAD su 23. marta uvele nove carine na čelik u visini od 25 posto i na aluminijum od 10 posto. To je važilo za sve zemlje koje izvoze ove proizvode u SAD, ali su za Australiju, Argentinu, Brazil, Kanadu, Meksiko, Južnu Koreju i države EU bile odložene do 1. juna.

Kako javlja Hina njemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je američke mjere “nezakonitima” i izrazila zabrinutost da bi moglo doći do eskalacije.

“Njemačka vlada odbacuje te carine. Smatramo ih protuzakonitima”, a odluka o njihovu uvođenju “nosi rizik od eskalacije koja će u konačnici  štetiti svima”, rekla je Merkel u saopštenju .

Udruga njemačkih industrijalaca BDI ocijenila je da je Trumpov potez “kratkovidan i autodestruktivan”. “Američki predsjednik riskira da se transatlanski odnosi vrate desetljećima unatrag, eskalacijom trgovinskog rata koji je sam pokrenuo”, rekao je šef BDI-a Dieter Kempf.

I britanska vlada razočarana je američkim potezom. “Velika Britanija i članice EU-a su bliski američki saveznici i trebali bi biti trajno izuzeti iz američkih carina”, rekao je glasnogovornik Downing Streeta.

Francuski državni sekretar u ministarstvu vanjskih poslova Jean-Bapriste Lemoynecarine je nazvao “nepravednima i neopravdanima” i pozvao Bruxelles da reagira.

“Francuska ne odobrava te nepravedne i neopravdane mjere”, rekao je novinarima Lemoyne, ocijenivši da je SAD loše odgovorio na “potrebu da se preuredi međunarodna trgovina”.

Meksiko je najavio da će na američke carine uzvratiti na isti način. “Meksiko će uvesti jednake mjere na razne proizvode”, među kojima su čelik, voće i sirevi, saopštilo  je ministarstvo gospodarstva, “a na snazi će biti sve dok američka vlada ne ukine carine koje je nametnula”.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku