hamburger-icon

Kliker.info

Transparency Internacional : Niko ne postavlja pitanje zašto je BiH najkorumpiranija zemlja u regionu

Transparency Internacional : Niko ne postavlja pitanje zašto je BiH najkorumpiranija zemlja u regionu

14 Aprila
18:08 2009

Izvršni direktor Transparensi internešenala (TI) BiH Srđan Blagovčanin ocjenio je da je BiH najkorumpiranija  zemlja u regionu i ukazao da za borbu protiv korupcije mora postojati sistem i politička volja.U intervju agenciji Beta Blagovčanin je rekao da u BiH postoji "najteži i društveno najopasniji oblik korupcije kojeg je najteže suzbiti". On je prije svega ukazao na "fenomen zarobljene države, odnosno potpuno stavljanje državnih resursa u službu ličnih interesa vladajućih struktura". To se, rekao je Blagovčanin, manifestuje kroz "potpuno kriminalizovanu privatizaciju, izvlačenje sredstava iz javnih preduzeća, raspodelu sredstava iz investiciono razvojnih banaka na potpuno netransparentan način". Blagovčanin je rekao da se u BiH dešava "sistemska pljačka ogromnih razmjera" i da je, prema posljednjim istraživanjima TI, stanje i nivo korupcije u BiH odavno dostigao "dramatične razmjere", a stanje se još pogoršava. Podsjjetio je da je BiH zemlja sa najvećim prisustvom korupcije u jugoistočnoj Evropi.

Upitan kako smanjiti korupciju u vlasti, Blagovčanin je rekao da najprije "mora postojati sistem", a "institucije moraju imati kapacitet da rade svoj posao na zakonit i nezavisan način, za šta je potrebna politička volja". "Problem je što su u BiH korumpirani i građani, i vlast, i poslovni sektor. Zašto članovi političkih partija ne pitaju svoja rukovodstva zašto je BiH najkorumpiranija zemlja u regionu? Zašto građani ne protestuju kao u Grčkoj, Francuskoj, Tajlandu..? Da li to znači da je nama onda dobro i da smo zadovoljni stanjem u zemlji?", upitao je Blagovčanin. Na pitanje koji su političari, po ocjeni Transparensi internešenela, najviše korumpirani, Blagovčanin je rekao da "ako gledamo formalna ovlašćenja koja imaju, ključne pozicije u zemlji su pozicije entitetskih premijera" (Federacije BiH i Republika Srpska). "Nažalost, upravo na tim pozicijama se nalaze ljudi za koje postoje osnovane sumnje i snažne indicije da su involvirani u korupciju", dodao je izvršni direktor Transparensija.

Blagovčanin je rekao da postoje pokazatelji i o "ogromnom broju korumpiranih pojedinaca na mnogobrojnim značajnim funkcijama", ali da je u BiH problem u sistemu – "nekažnjeno se može raditi šta god hoćete". Zbog javnih upozorenja na veliki nivo korupcije u vlasti, TI BiH je često na meti predstavnika državnih institucija, "tajkuna" i medija pod kontrolom "mafije" koji su veoma moćni u BiH, podsjetio je Blagovčanin. "Čak smo bili prinuđeni da privremeno prekinemo sve aktivnosti u BiH zbog otvorenih prijetnji prvog čovjeka Vlade RS (premijera RS Milorada Dodika)", istakao je direktor Transparensija. "Bez poštovanja prava na slobodu mišljenja i govora sasvim sigurno ne može biti nikakvog napretka, pa ni napretka na suzbijanju korupcije", izjavio je Blagovčanin. Zaključio je da se problem korupcije prevashodno mora riješavati unutar zemlje. Ocjenio je da je BiH potrebna velika ekspertska i finansijska međunarodna pomoć, ali i jaka politička volja da se krene u borbu protiv korupcije. "Vlast mora osjetiti pritisak medija, građana, privatnog sektora, ali istovremeno svi ovi subjekti borbu protiv korupcije moraju početi od sebe", zaključio je Blagovčanin.   (Kliker.info-Beta)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku