hamburger-icon

Kliker.info

Točka na Ivan sedlu : Državni udar u režiji Dragana Čovića

Točka na Ivan sedlu : Državni udar u režiji Dragana Čovića

18 Maja
15:05 2018

Gdje je sada glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, koja je ljudima obećala mir i sigurnost? Gdje se skrio Lars Gunar Wigemark, koji je svim svojim bićem stao iza evropskih vrijednosti Dragana Čovića? Zašto šute analitičarke sa fensi naočalama kojima je u Predsjedništvu BiH draže vidjeti Dragana Čovića nego Željka Komšića? Izražava li Valentin Inzko zabrinutost?

Osuđuje li Bakir Izetbegović svog koalicijskog partnera? Da li Farudin Radončić vjeruje u relaksaciju odnosa sa svojim prijateljem Draganom Čovićem? Gdje je sada zastavnik Saša Magazinović da se snima dok prelazi granicu? Ne onu sa Srbijom, već ovu, danas uspostavljenu, sa Herceg-Bosnom.

„Ovo je državni udar“, reći će državni ministar sigurnosti Dragan Mektić nakon što su Čovićevi policajci iz MUP-a HNK-a naoružani presreli konvoj sa migrantima kojeg su inspektori Službe za poslove sa strancima BiH trebali otpratiti do prihvatnog centra u Salakovcu.

Ovo je državni udar kojeg provodi predsjednik države Dragan Čović. Treći entitet više ne postoji u pregovorima o izmjenama izbornog zakona. Treći entitet postoji na terenu. Ima svoje granice, ima svoju nedavno dobro naoružanu policiju, ima svoje pravosudne institucije, ima svoju Elektroprivredu. Granice trećeg entiteta poklapaju se sa granicama udruženog zločinačkog poduhvata zvanog Hrvatska zajednica Herceg-Bosna. Ista su i obilježja, ista je i stranka na vlasti.

Država Bosna i Hercegovina danas je ponižena više nego bilo kada ranije. Državne institucije danas su kapitulirale pred tridesetak naoružanih specijalaca koje je Dragan Čović poslao da spriječe dolazak migranata u njegov glavni grad – Mostar. Nemoćan je i državni ministar sigurnosti Dragan Mektić koji je bio primoran da naredi Službi za poslove sa strancima da migrante vrate na teritoriju Kantona Sarajevo.
– Obavijestit ćemo Tužilaštvo BiH, kazao je Mektić u razgovoru za Žurnal.

Ali kakve koristi od toga? Tužilaštvo BiH već odavno je pod nadzorom Dragana Čovića? Zar iko može očekivati da državna tužiteljica Gordana Tadić izda naredbu za hapšenje organizatora državnog udara?
„Prikupljamo saznanja, nakon čega ćemo donijeti konačnu tužilačku odluku“, glasit će odgovor iz Tužilaštva BiH nakon što ih novinari upitaju šta će poduzeti u vezi sa separatističkim aktivnostima MUP-a HNK-a kojeg kontrolira Dragan Čović.

Obratite li se SIPA-i, Perica Stanić će pod uticajem svog zamjenika Đure Kneževića saopćiti da čekaju upute Tužilaštva BiH, te da ne mogu ništa poduzeti jer policija ne može pucati na policiju.
Predsjedništvo BiH danas neće zasjedati, jer je Bakir Izetbegović iscrpljen zbog ramazana, a popodne svakako odlučuje da li će njegova supruga biti kandidat za Predsjedništvo BiH. Vijeće ministara se neće sastati, jer će Denis Zvizdić  reagovati u „kondenzovanom vremenskom roku“.

Policija Kantona Sarajevo nema nadležnost za djelovanje, Federalna policija nema jasne upute za djelovanje, Oružane snage nemaju mandat, EUFOR će situaciju smatrati ozbiljnom i zabrinjavajućom, te će istaći da državne institucije moraju reagovati. A državnih institucija nema. Dragan Čović je danas sa tridesetak specijalaca porazio državu. Državu čiji je predsjednik.

Avdo Avdić (Žurnal)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku