hamburger-icon

Kliker.info

Tjedna heftarica : Kako su sarajevske patriote i kozmopoliti protjerali Muharema Bazdulja, čak do Beograda?!

Tjedna heftarica : Kako su sarajevske patriote i kozmopoliti protjerali Muharema Bazdulja, čak do Beograda?!

04 Septembra
07:31 2014

MuhaB12Uoči Festivala svjetske književnosti u Zagrebu, “Jutarnji list” predstavlja učesnike-pisce, pored ostalih i MUHAREMA BAZDULJA za kojeg neidentificirani autor veli “da zadnjih godina sve više živi u Beogradu”. Nigdje se kategorički ne navode razlozi, motivi za to “sve više”, ali nije ih teško iz nastavka detektirati: “Pripovjedač, pjesnik i romanopisac (Bazdulj) nikada previše nije bio po volji ni njenom patriotskom, a ni kozmopolitskom ćepenku”. (“Kozmopolitski ćepanak”; hm, to baš zvuči borhesovski ljupko!)

“Naročito je uzet na zub”, saznajemo dalje nove priloge za biografiju Bazduljevu i stanje sarajevske dentističke higijene, “jer nije pristao uz kolektivni stav o Gavrilu Principu i Mladoj Bosni”. (Čiji i kakav “kolektivni stav”, da li “patriota”, ili, pak “ćepenačkih kozmopolita?”, ili i jednih i drugih, onako đuture?) “O mladobosancima je pisao sa žarom i uvjerenjem, upućeno i vrlo informativno uglavnom u beogradskom tjedniku ‘Vreme’. Uredio je i broj časopisa ‘Gradac’ posvećen Mladoj Bosni”.

Bazdulj je, dakle, postao žrtva sarajevskih patriotsko-kozmopolitskih ćepenačkih zavjera, zbog tekstova u “Vremenu” i časopisu “Gradac”. U Sarajevu se, nažalost, danas broj prodatih primjeraka nedjeljnika Vreme može upoređivati sa brojem primjeraka odličnog časopisa “Gradac” (iz Čačka) koji je prije rata prodavan u “Stipinoj knjižari” u Titovoj ulici, jedinom dućanu gdje je bio prodavan: pet-šest, uvrh glave.

Razlozi zbog kojih Bazdulj zadnjih godina “sve više živi u Beogradu” potpuno su nevažni ikome osim njemu, jer su, vjerovatno, intimne, osobne naravi. Radi li to Bazdulj, ili se neko drugi u njegovo ime postarao da reciklira potrošeni stereotip, oprobani kliše o ubogom piscu, geniju iz Bosne kojeg neshvatanje, zavist, zloba sredine, pa i idejno-političke razlike tjeraju da selamet, medijsku i socijalnu promociju ostvari u Beogradu? U Sarajevu, Bosni i Hercegovini, pogotovo, niko ne može biti “uzet na zub” zbog onoga što je napisao: ovdje niko ništa ne čita, ni patrioti, ni kozmopoliti.

Evo dokaza: prije nekoliko mjeseci kažem jednom intelektualcu, Bazdulju sklonom, ni patrioti, ni kozmopoliti, nego ‘nako, kako je knjiga književnih eseja “Bajina bašta i pepeo” najbolje što je Bazdulj objavio/napisao. “Hajde, ako se sjetiš, dobaci mi je da pročitam”. A knjigu sam platio ne više od 15 maraka…

Senad Avdić (Slobodna Bosna)

Podijeli

Jedan komentar

  1. RaPe
    RaPe 17 Juna, 10:55

    Bravo.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku