hamburger-icon

Kliker.info

Theresa May u Skoplju : Važno je da se ujedinimo protiv Rusije na Zapadnom Balkanu

Theresa May u Skoplju : Važno je da se ujedinimo protiv Rusije na Zapadnom Balkanu

18 Maja
06:22 2018

Britanska premijerka Theresa May izjavila je u Skoplju  da je važno da se spriječi uticaj Rusije u Evropi i u zemljama Zapadnog Balkana.

“Rusija pokušava da utiče na evropske zemlje i zemlje Zapadnog Balkana, zloupotrebom informacija, cyber napadima i propagandom. Važno je da se ujedinimo protiv Rusije, a podrška Makedonije i drugih zemalja od velikog je značaja za nas”, rekla je May, koja je nakon Samita EU-Zapadni Balkan u Sofiji doputovala u zvaničnu posjetu Skoplju.

Britanska premijerka je na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Makedonije Zoranom Zaevim istakla da će na samitu u Londonu, kao i na samitu u Sofiji, glavna tema biti sigurnost regiona i ruski uticaj na njega, prenosi Makfaks.

Podrška Makedoniji

Ona je dodala da Britanija u potpunosti podržava Makedoniju u rešavanju spora oko imena sa Grčkom i dodala da je brzo rješenje više nego potrebno.

“Sukobi iz prošlosti znaju ponekad biti teški i nerješivi, ali jednom zauvijek moramo se suočiti sa njima. Uz dobru volju svi možemo da napredujemo”, poručila je May.

Ona je dodala da je Britanija donijela odluku da bude domaćin ovogodišnjeg Samita o Zapadnom Balkanu u Londonu u julu u okviru Berlinskog procesa u cilju podsticanja pozitivnog rasta, navodi MIA.

Prema njenim riječima, u fokusu predstojećeg samita su poboljšanje ekonomske stabilnosti, unaprijeđenje bolje političke saradnje i prevazilaženje pitanja naslijeđa koji proističu iz sukoba tokom protekle tri decenije.

Integralni dio Evrope

“Vaša zemlja je integralni dio Evrope. I znamo da je snažan, stabilan i prosperitetan region Zapadnog Balkana od koristi za sve evropske zemlje. Naše prijateljstvo i naš odnos će nastaviti da se produbljuju”, poručila je May.

Zaev je rekao da današnja posjeta britanske premijerke Makedoniji potvrđuje da Britanija ostaje posvećena i angažovana u napretku Zapadnog Balkana i da će se na samitu u Londonu ponovo potvrditi pozitivni instrumenti saradnje na Zapadnom Balkanu u oblasti ekonomije, saobraćaja, sigurnosti i integracije.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku