hamburger-icon

Kliker.info

Terzić: Republika Srpska nikad neće biti država!

Terzić: Republika Srpska nikad neće biti država!

11 Novembra
06:18 2006

Državni premijer Adnan Terzić prodrmao je ponovo političku scenu u Bosni i Hercegovini. Oštro je osudio RS, ali i Beograd, za destabilizaciju BiH. Njegov istup bio je iznenađujući za mnoge.

VL: Što vas je motiviralo za neočekivano oštar istup?
TERZIĆ:
Ne mislim da je oštar, nego realan govor koji je proistekao iz svih procesa koji se zbivaju u Bosni i Hercegovini. Od ožujka do danas, što je obuhvaćeno izvještajnim razdobljem, nismo proveli reforme, što je prepoznala i Europska komisija.

VL: Neki su vaš istup ocijenili i napadom na drugu državu?!
TERZIĆ:
Pojedinci iz Republike Srpske to predstavljaju napadom na pola Bosne i Hercegovine. To apsolutno nije točno. Ja sam isključivo govorio o političarima, a ne građanima Republike Srpske. U pitanju su političari koji ne žele napredak niti ga sada žele. U Vijeću sigurnosti govorio sam na kraju mandata kako bih u tako važnoj instituciji ostalo zapisano da njezin premijer izražava zabrinutost stanjem u zemlji.

VL: Jeste li imali potporu za takva stajališta?
TERZIĆ:
Koliko će to biti prihvaćeno ne znam, ali bio je odličan komentar britanskog veleposlanika pri Vijeću sigurnosti UN-a koji je potvrdio da Republika Srpska ne radi stvari koje jamče stabilnu budućnost Bosne i Hercegovine.

VL: Uspoređujući vaše i izvješće visokog predstavnika Christiana Schwarza-Schillinga u UN-u mogao se steći dojam da govorite o dvije različite zemlje. Jeste li zbog toga bili oštriji?
TERZIĆ:
Moram priznati da me izvješće koje je dr. Schilling poslao za posljednjih šest mjeseci u stvari natjeralo da odem u New York. Očito je da to izvješće nije pisao dr. Schilling nego suradnici. U tome se izvješću balansira, a krivnja se pokušava prebaciti na sve. Sasvim se krivo interpretiraju procesi i retrogradni procesi koji su zaustavili BiH na europskom putu.

VL: Ali izvješće Europske komisije gotovo je identično vašim stajalištima u Vijeću sigurnosti?!
TERZIĆ:
Nisam do kraja upoznat s Izvješćem Europske komisije, ali znam da je negativno za Bosnu i Hercegovinu. Precizno je rečeno da BiH nije ispunila političke uvjete i da ne možemo potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Zbog toga treba jasno reći tko je za to kriv.

VL: I s druge strane Drine zamjerili su vam zbog tvrdnji da je plan svojevrsne destabilizacije BiH povezan i osmišljen uz blagoslov Beograda?!
TERZIĆ:
Predsjednik Republike Srpske Jelić upravo je izjavio da će Republika Srpska odgovarajuće odgovoriti na eventualno proglašenje nezavisnosti Kosova. Izgleda da ti ljudi ne razumiju da je RS sastavni dio Bosne i Hercegovine i samo BiH može komentirati procese u regiji.

VL: Znači, vas su zasmetale i stalne težnje RS-a da se predstavlja međunarodno priznatim pravnim subjektom?!
TERZIĆ:
Njima je problem što predsjedavajući Vijeća sigurnosti ode u New York i tamo govori. Oni bi sigurno željeli da to osobno učine. Sada bi se i žalili glavnom tajniku opovrgavajući što sam govorio. Međutim, njihova adresa za žalbe je Sarajevo, državna Vlada. RS mora shvatiti da nije država i da nikada to neće biti. U četiri godine nikad nisam komentirao postojanje Republike Srpske sve dok je u sastavu države.

VL: Bilo je svakakvih, uglavnom vulgarnih političkih ocjena, nakon istupa u New Yorku. Kako to komentirate?
TERZIĆ:
To najviše govori o onima koji su to govorili. Nažalost, međunarodna zajednica, ali i stranke iz Federacije, dopustile su u predizborno vrijeme Dodiku da radi što hoće. Mora se jednom zaustaviti politika pritisaka, ucjena, razvaljivanja sustava. To je vidljivo po napadima na Upravu za neizravno oporezivanje, pravosuđe, jedinstveni račun.

VL: Hoće li te teške riječi utjecati na buduće odnose i sastav vlasti?
TERZIĆ:
Mislim da neće. Tu već odavno postoje određeni dogovori. Međutim, u mandatu je bilo raznih miniranja i kroz parlament su se zaustavljali procesi. Objašenjenja su išla u pravcu da oni ne mogu raditi s Terzićem. To je, međutim, krivotvorenje istine.

VL: Uspostava vlasti teče prilično sporo. Hoće li BiH uskoro dobiti novo Vijeće ministara?
TERZIĆ:
I nakon teške izborne retorike iz RS-a imamo nastavak s porukama s kime hoće ili neće u koaliciju. SNSD je faktor bez kojeg se ne može sastaviti vlada. I ako je problem s Terzićem, iz RS-a imaju prigodu da sastave novu vladu i Terzić ode.

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku