hamburger-icon

Kliker.info

Terzić se obraća Generalnoj skupštini UN-a

Terzić se obraća Generalnoj skupštini UN-a

20 Septembra
23:46 2006
Terzić će u petak i subotu učestvovati na Međunarodnoj konferenciji o temi "Euroatlantske integracije i jugoistočna Evropa". Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Borislav Paravac smatra da je Terzićev odlazak u New York, gdje bi trebalo da zastupa Bosnu i Hercegovinu, privatne prirode i mimo dogovora i zaključaka državnog Predsjedništva. Ministar vanjskih poslova Mladen Ivanić smatra da odlazak premijera Terzića na zasjedanje Generalne skupštine pokazuje neriješene odnose u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, kao i na relaciji te institucije sa Terzićem. Ministar Ivanić je naglasio da je Terzić obavijestio Ministarstvo vanjskih poslova da putuje u New York.
Zasjedanje Generalne skupštine otvorio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Annan, koji je apelovao da se okonča palestinsko-izraelski sukob. Upozorio je da će neuspjeh Savjeta bezbjednosti zaustaviti 60-godišnji izraelsko-palestinski konflikt, te dovesti u pitanje nepristrasnost Ujedinjenih nacija. Poslije njega učesnicima se obratio američki predsjednik George W. Bush. On je u svom govoru optužio vladu u Teheranu da je glavna prepreka boljoj budućnosti iranskog naroda.

Jerusalem, 20.09.2006. – Izrael je danas kritizirao svog najbližeg saveznika, Sjedinjene Američke Države, što su dopustile da iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad dođe u New York i sudjeluje u radu Generalne skupštine UN-a. "Pitam se zar nije američka administracija imala mogućnost, čak po cijenu prekida sporazuma s UN-om, da ga spriječi da stupi" na američki teritorij, izjavio je za državni radio izraelski ambasador u UN-u Danny Gillerman. Iranski predsjednik, koji je izjavio da "Izrael treba izbrisati s karte" žestoko se u utorak naljutio na Izrael za govornicom Generalne skupštine UN-a optuživši ga da je izvor "prijetnje i nesigurnosti" na Bliskom istoku. Za vrijeme njegovog govora, izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni napustila je skupštinu u znak protesta.

New York, 20.09.2006. – Više hiljada protivnika rata u Iraku okupilo se sinoć ispred sjedišta UN u New Yorku, gdje je predsjednik SAD George W. Bush predstavljao svoju viziju Bliskog istoka svjetskim vođama. Okupljeni su uzvikivali: "Bushov režim mora ići" i nosili natpis: "Bush slaže, neko umre", prenose agencije. "Više nego ikad sam protiv rata u Iraku, jer je uništio našu privredu", rekao je vijetnamski veteran Tomas Brinton (63) i dodao: "Ubijaju civile, Nacionalna garda je u Iraku, a nije ovdje za prirodne katastrofe, poput uragana "Katrine"." Anti-ratno okupljanje organizirala je grupa Zajedno protiv rata i za pravdu. Bush je, obraćajući se svjetskim liderima u Generalnoj skupštini UN, rekao da SAD žele mir, a Iračanima je poručio: "Nećemo vas napustiti u vašoj borbi da izgradite slobodnu naciju." Iran, dodao je, "mora napustiti svoje nuklearne ambicije". Još nekoliko stotina demonstranata okupilo se kasnije ispred sjedišta UN na skupu protiv predsjednika Irana Mahmuda Ahmadinejada, koji se trebao obratiti delegatima prvog dana zasjedanja Generalne skupštine UN. Okupljeni su naveli da je "sramota" što UN iranskog predsjednika "dočekuje s crvenim tepihom".

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku