hamburger-icon

Kliker.info

Terorista Josip Grbeš predat Tužilaštvu HNK

Terorista Josip Grbeš predat Tužilaštvu HNK

05 Novembra
20:56 2006

Hapšenje teroriste Grbeša izvršeno je u koordiniranoj akciji Uprave policije F MUP-a, Policijske uprave Mostar i MUP-a Hrvatske.
Cvrtak je kazao da je protiv Grbeša podnesena krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo terorizma i krivično djelo izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti iz Krivičnog zakona Federacije BiH.
– Službenici policije su, tijekom obavljanje istražnih radnji, izvršili pretres obiteljske kuće koju koristi prijavljeni, te obavili razgovor s istim kojom prilikom je Josip Grbeš priznao izvršenje kaznenog djela – kazao je Cvrtak.
Nakon dugotrajne kriminalističke obrade u  PU Mostar, Grbeš je jučer oko 14 sati  u pratnji policije predat Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona gdje ga je službeno saslušao kantonalni tužilac Esad Maksumić. On će nakon saslušanja u dogovoru sa Tužiteljstvom BiH u Sarajevu donijeti odluku od daljnjoj sudbini uhapšenog.
– Obavio sam saslušanje osobe koja je uhapšena zbog napada na džamiju u Jasenici. Nakon saslušanja  predložio mjeru jednomjesečnog pritvora za njega, o čemu će se izjasniti sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda Mostar – rekao je Maksumić za naš list.
Kako «Dnevni avaz» saznaje, Grbeš je tokom kriminalističke obrade odveden u Jasenicu gdje je detaljno pokazao mjesto odakle je ispalio «zolju» na jaseničku džamiju, gdje je bacio kontejner iskorištenog bacača raketa, te kuda je pobjegao sa lica mjesta. Njegovo priznanje i rekonstrukciju događaja policija je snimila kamerom.  Također, saznajemo da je Grbeš policiji kazao u kojoj odjeći je bio  tokom večeri kada je ispalio «zolju». Policija će izuzeti ovu odjeću i koristiti je kao dokaz.
Policija još istražuje istražuju i motive napada. Na pitanje zašto je ispalio «zolju» na džamiju Grbeš je, saznajemo, kazao da je to učinio iz «mržnje prema muslimanima»!? Predmet istrage je i da li pored Grbeša još neko učestvovao  u pripremi napada ili mu je dao  nalog da to uradi, što se smatra vrlo izvjesnim, ali i teško dokazivim.
Inače,  istražitelji Policijske uprave Mostari F MUP-a otkrili su da bi Grbeš mogao biti potencijalni počinitelj napada na džamiju već dva dana nakon ovog terorističkog akta. Naime, saznali su da je izbjegao u Hrvatsku, tačnije u Ploče, odmah nakon napada, što je bilo posebno indikativno. Tamo se krio sve do petka. Uz pomoć hrvatskih kolega Grebš je lociran i njegovo kretanje je nadzirano, pa su istražitelji znali tačno vrijeme kada će se on vratiti u BiH i   mostarsko naselje Jasenica. Odmah nakon dolaska policija ga je uhapsila. Istražitelji pretpostavljaju da je Grbeš bio uvjeren da se prašina nakon napada na džamiju u Jasenici slegla, te da se može bezbjedno vratiti na mjesto zločina. Srećom, tako nije bilo. Ekipa «Dnevnog avaza» posjetila je jučer Jasenicu i kuću  Josipa Grbeša gdje je uhapšen. Pokušali smo razgovarati sa članovima njegove porodice, ali su oni to odbili «radi djece». Komšije uhapšenog sa kojima smo razgovarali potvrdili su ranije objavljenu informaciju da se njegova porodica  ima kuću u Pločama gdje se krio nakon napada. Kazalo si kako Grebaša poznaju kako osobu sklonu kriminalnim aktivnostima. To su nam potvrdili i u mostarskoj policiji, kazavši da Grbeš ima podeblji kriminalni dosje. Hrvati mjesta Jasenica osuđuju napad na džamiju kojeg je izveo Josip Grbeš i smatraju da je on time  najviše štete nanio upravo njima, Hrvatima.

Faruk VELE (Dnevni avaz)

 
Ef Mezit: Nada povratnicima

Vijest o hapšenju odgovornog za izvođenje napada na džamiju u Jasenici Bošnjaci povratnici dočekali su s radošću, ponajviše svakako imam Miralem ef. Mezit.

– Ovo je dokaz da država radi i da naša država ima službe koje rade svoj posao. Velika je stvar da su policajci uspjeli uhapsiti teroristu koji je napad izveo u cik zore i učinio sve da sakrije dokaze koji bi ga otkrili. Otkrivanje napadača na džamiju nam uliva nadu i daje hrabrost da opstanemo u Jasenici, da živimo na svojim ognjištima. Ovo je i dokaz da nisu svi Hrvati odgovorni za ovo, već da zločinac ima svoje ime i prezime. Molim Boga da se ovo nikada i nigdje ne ponovi – rekao je efendija Mezit.

Novinarima pokazivao «srednji prst»

O kakvoj se osobi radi uhapšeni Josip Grbeš je pokazao i tokom privođenja kod kantonalnog tužioca Esada Maksumića. Naime, iskoristivši trenutak nepažnje policajaca on je okupljenim novinarima i fotoreporterima pokazao «srednji prst» i povikao: «Evo vam ga…»

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku