hamburger-icon

Kliker.info

Tanović i “Medvjed” u Sarajevu : Meryl Streep i Clive Owenom su mi sat vremena pričali o filmu

Tanović i “Medvjed” u Sarajevu : Meryl Streep i Clive Owenom su mi sat vremena pričali o filmu

21 Februara
18:06 2016

medosa2Odmah po dolasku na sarajevski aerodrom iz Berlina, režiser Danis Tanović obratio se medijima povodom dvije nagrade koje je film “Smrt u Sarajevu” osvojio na ovogodišnjem Berlinaleu.

Sve ide tako da napadnete temu filma i onda mi je dugo trebalo da ispričam tu priču. U jednom trenutku sam odustao, prošle godine u ovo vrijeme. Nazvao sam najbliže saradnike i rekao da ne znam kako da napravim to. I onda, neko proviđenje, nešto se desilo i stvari su se počele sklapati. Sve se dobro sklopilo. Toliko se dobro sklopilo da ne mogu vjerovati“, ispričao je Tanović.

Kazao je da je razgovarao sa Meryl Streep i Clive Owenom i da su oni shvatili film na način koji nije očekivao.

Mislio sam da će film biti nerazumljiv. Ali oni su sve shvatili. Sat vremena su mi pričali o nevjerovatnim glumcima u filmu. Ja sam joj rekao da su neki glumili prvi put i ona nije mogla vjerovati“, istakao je režiser.

Tanović je kazao da su sinoć bili iznenađeni, te je podijelio detalje razgovora sa hollywoodskom glumicom Meryl Streep.

Toliko lijepih stvari je rekla da ne mogu još vjerovati. Čak su mi pjevali “Sretan rođendan” na večeri. Nazvali su nas i rekli da ostanemo u Berlinu. Uopće nije bilo kao prošli put“, kazao je Tanović i dodao: “Zaista nismo znali da ćemo dobiti nagradu. Prošle su nagrade za scenario i režiju i bio sam zbunjen kada smo dobili nagradu i kada sam izašao na binu.”

Ispričao je i da je producentica Amra Bakšić-Čamo poručila Streep da ne hvalisa Danisa mnogo jer će ga pojesti ego.Bh. režiser je izrazio nadu da će pozitivne stvari, kao što su ovi uspjesi, promijeniti stav i odnos prema kulturi.

Volio bih da ove stranke kažu da im nije stalo do kulture pa da svi znamo na čemu smo i da jurišamo, a ne ovako. Neki novac, nešto i donira se u stvari… da ne koristim sada pogrdne termine“, poručio je dobitnik Srebrnog medvjeda u Berlinu.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku